Dubai

Mercedes-Benz Places: Automobilski gigant ulazi na tržište nekretnina

Autor: Biznis.ba
Mercedes-Benz Places: Automobilski gigant ulazi na tržište nekretnina
Foto: Mercedes-Benz Places

Dubai, koji je poznat po sklonosti ka arhitektonskim čudima, uskoro će postati dom novog nebodera - Mercedes-Benz Places.

Ovaj 341 metar visok toranj smješten u blizini čuvene Burj Khalife će biti prvi stambeni objekat koji nosi potpis poznate automobilske kompanije Mercedes-Benz.

Projekat, koji je rezultat saradnje između Mercedes-Benza i razvojnog programera Binghatti, predstavlja značajan korak za automobilsku kompaniju u svijetu nekretnina.

Britta Seeger, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, istakla je da je cilj ovog projekta stvaranje novog, poželjnog prostora koji će odražavati DNK brenda i pružiti kupcima mjesto za odmor i povratak kući.

Mercedes-Benz Places, koji će se uzdići na 65 spratova, postat će jedno od najviših zdanja u gradu. Njegov dizajn karakteriše fluidna forma sa zakrivljenim vrhom i fasadama ukrašenim logom Mercedes-Benza u obliku trokrake zvijezde. Ovaj neboder će sadržati 225 stanova, kao i restorane, teretanu, salone, izložbene prostore i VIP parking.

Iako su detalji o ovom supervisokom neboderu još uvijek oskudni, vizualizacije pokazuju da će se toranj nalaziti u neposrednoj blizini Burj Khalife, najviše zgrade na svijetu.

Binghatti, razvojni programer sa sjedištem u Dubaiju, već je započeo izgradnju, a očekuje se da će projekat biti završen 2026. godine.

Ovaj projekat je najnoviji u nizu stambenih objekata koje kreiraju proizvođači automobila širom svijeta. Pored Mercedes-Benza, brendovi poput Bugatija, Bentleyja, Aston Martina i Porschea također razvijaju stambene nekretnine.

Porsche je izgradio 60-spratni neboder u Miami Beachu koji je otvoren 2017. godine, dok Bentley radi na izgradnji 61-spratnog nebodera u blizini.