'Godina učinkovitosti'

Meta prvi put isplaćuje dividendu, mnogi će se obogatiti

Autor: Biznis.ba
Meta prvi put isplaćuje dividendu, mnogi će se obogatiti
Foto: Ilustracija

Mark Zuckerberg prošle se sedmice iznenađujuće ispričao na saslušanju u američkom Senatu oko internetske sigurnosti djece.

Nekoliko dana kasnije nastavio je s još jednom iznenađujućom objavom: Meta će prvi put isplatiti dividendu, što će neke dioničare doista učiniti vrlo bogatima.

Tehnološki gigant posjeduje Instagram, Facebook i WhatsApp. U saopćenju za javnost od 1. februaru, Zuckerberg je rast poslovanja u 2023. pripisao dovršetku inicijativa za podatkovne centre, otpuštanju gotovo 10 000 zaposlenika i unapređenju umjetne inteligencije i metaverzuma. Očigledno, Metina "Godina učinkovitosti", koju je Zuckerberg osmislio u martu 2023. godine, dobro se isplatila dioničarima, piše BBC.

Prema saopćenju za medije iz februar, Upravni odbor Mete najavio je dividendu od 0,50 dolara po redovnoj dionici klase A i klase B. Dioničari mogu očekivati prvu isplatu dividende 26. martu 2024.

Nakon toga, dividende će se isplaćivati tromjesečno sve dok to dopuštaju tržišni uvjeti. Isplata će, naravno, imati najveće učinke po najveće dioničare, prema Investopediji, institucije kao što su Vanguard Group i BlackRock, kao i pojedince kao što su glavni tehnički direktor Mete, Michael Schroepfer, i glavni direktor prihoda, David Fischer. Sam Zuckerberg, za kojeg Time piše da posjeduje dionice Mete vrijedne oko 350 miliona dolara, zaradit će oko 175 miliona dolara zahvaljujući ovoj dividendi.

Elizabeth Ayoola, glasnogovornica za ulaganja u NerdWalletu, objašnjava da su "dividende isplate u obliku gotovine ili dodatnih dionica koje kompanije povremeno daju dioničarima. One mogu osigurati prihod za ljude koji ulažu u te tvrtke putem dionica." Metina isplata dividendi prilika je za potrošače da diverzificiraju svoja ulaganja i ostvare pasivni prihod. "Iako Meta ne dijeli najveće dividende, postoji potencijal za rast. Ako Meta nastavi rasti sadašnjim tempom, potrošači bi mogli vidjeti povećane isplate dividende u budućnosti", kaže Ayoola.

Autorica knjige "Quit Like a Millionaire" i zagovornica ranog umirovljenja uz financijsku nezavisnost, Kristy Chen, kaže da je ovaj potez neobičan za tehnološku tvrtku: "Obično se preferira rast vrijednosti dionice kroz ponovno ulaganje dobiti i širenje."

John Pham, osnivač The Money Ninje, jedan je od dioničara Mete: "Kupio sam dionice tokom Facebookove inicijalne ponude 2012. Ovo bi moglo stvoriti pritisak na druge tehnološke kompanije da učine isto. U suprotnom, mogle bi izgubiti investicijske dolare nauštrb tvrtki poput Facebooka koje isplaćuju dividende."

Postaje li Meta model za druge tehnološke tvrtke, uključujući one koje se bave umjetnom inteligencijom? Bivši izvršni direktor, Stasha Fazal Yameen, odvažio se na dobro obrazloženu pretpostavku: "Jasno je da se investitorima i tržištu sviđa ovaj potez jer su dionice porasle za 20% nakon objave isplate dividende i otkupa dionica vrijednog 50 milijardi dolara. Ali svatko tko sada želi kupiti dionice, trebao bi biti svjestan da su ta dva poteza već uračunata u cijenu dionica. Dakle, nećete imati koristi od njih u kratkom roku, s obzirom na to koliko je cijena dionica skočila."

Yameen kaže da Metina dividenda stvara valove jer tržištu signalizira da tvrtka raste: "Jedna od glavnih pritužbi novom valu tehnoloških tvrtki bila je ta da, iako generiraju desetke milijardi prihoda, ništa od toga nisu podijelile svojim investitorima." Ova isplata predstavlja odmak od Metine dosadašnje norme držanja velikih novčanih rezervi za preuzimanje drugih tvrtki ili financiranje istraživanja i razvoja.