Uspješna saradnja

Microsoft najavio višegodišnje partnerstvo s Mistralom

Autor: Biznis.ba
Microsoft najavio višegodišnje partnerstvo s Mistralom
Foto: Microsoft

Kako bi pomogao u komercijalizaciji svojih novih jezičnih modela umjetne inteligencije Mistral, koji se procjenjuje na 2 milijarde eura je ušao u partnerstvo s Microsoftom

Nešto više od godinu dana nakon što je Microsoft uložio više od 10 milijardi dolara u OpenAI partnerstvo, najavljeno je novo AI partnerstvo s Mistralom.

Microsoft je preuzeo manji udio 10 mjeseci staroj AI firmi. Ulaganje je usmjereno na tri ključna područja kao što su infrastruktura superkompjutera, prilagodba tržištu te istraživanje i razvoj vještačke inteligencije.

Istovremeno je Mistral AI dobio pristup Azureovoj AI infrastrukturi čime će ubrzati razvoj i implementaciju svojih velikih jezičnih modela (LLM) i raditi na širenju na globalna tržišta.

Iako su Mistralovi modeli obično bili otvorenog koda partnerstvo s Microsoftom može značiti da francuska AI firma sada može ići više u smjeru komercijalizacije svojih AI modela.

"Mistral Large postiže snažne rezultate na često korištenim referentnim vrijednostima, što ga čini drugorangiranim modelom na svijetu općenito dostupnim putem API-ja (uz GPT-4)", navode iz Mistral AI -ja.