Kompanije

Microsoft prestigao Apple i postao najskuplja kompanija na svjetskom tržištu

Autor: Biznis.ba
Microsoft prestigao Apple i postao najskuplja kompanija na svjetskom tržištu

Procjenjuje se da je tržišna vrijednost Microsofta postala veća u odnosu na vrijednost konkurentske kompanije Apple, čime se gigant u većinskom vlasništvu Billa Gatesa nakon 15 godina vratio na vrh liste najskupljih koncerna svijeta, objavio je BBC.

Vrijednost ovog softverskog giganta u petak je zabilježila tržišnu vrijednost u iznosu od 851 milijardi dolara u poređenju s Appleovih 847 milijardi.

Dvije kompanije su se borile za mjesto na vrhu liste tokom čitave sedmice, a Apple je uspio očuvati vodeću poziciju na kraju svakog trgovačkog dana. Međutim, proizvođač iPhonea, koji u posljednjih nekoliko sedmica doživljava kontinuiran pad cijena akcija, konačno je izgubio lidersko mjesto u petak.

Naime, u petak su dionice Microsofta porasle za oko 0,6 posto, dok su one Applea pale za 0,5 posto.

Zanimljivo je kazati kako su akcije Applea pale za skoro 25 posto od oktobra ove godine, a kao mogući razlog slabog poslovanja navodi se pad potražnje za pametnim telefonima i sve većoj konkurenciji kineske robe. Također, smatra se kako je u proteklom periodu vrijednost Applea opala za 200 milijardi dolara.

S druge strane, pojedini analitičari smatraju kako su godišnji prihodi Applea i dalje ispred Microsoftovih, ali naglašavaju da je budućnost Microsofta daleko bolja.

Biznis.ba