Kompanije

Microsoft sklopio posao s američkim vojskom “težak” 21 milijardu dolara

Autor: Biznis.ba
Microsoft sklopio posao s američkim vojskom “težak” 21 milijardu dolara

Microsoft je pobijedio na natječaju američke vojske za nabavu osobne opreme bazirane na tehnologiji 'proširene stvarnosti", osiguravši narudžbu čija bi vrijednost u sljedećih 10 godina mogla narasti na 21,9 milijardi dolara.

Kompanija je dvije godine surađivala s vojskom na izradi prototipa “integriranog sustava za vizualno povećanje” (IVAS), a u srijedu je priopćila je da vojska pokrenula fazu proizvodnje.

Tehnički suradnik Microsofta Alex Kipman objavio je na blogu da su naočale projektirane da stvaraju “pojačanu percepciju o situaciji u kojoj se osoba nalazi, omogućujući razmjenu informacija i donošenje odluka u različitim scenarijima”.

Naočale će se proizvoditi u Sjedinjenim Državama, priopćio je glasnogovornik Microsofta za Reuters.

Microsoft je s Pentagonom trebao potpisati i ugovor za usluge računalstva u oblaku vrijedan 10 milijardi dolara, ali taj je posao još uvijek sporan zbog tužbe Amazona.

Dužnosnici Pentagona rekli su u veljači zastupnicima u Kongresu da ministarstvo obrane može odustati od ugovora u slučaju dugotrajnog sudskog spora.

Nakon što je Microsoft 2018. najavio isporuku prototipa vojsci u poslu vrijednom 480 milijuna dolara, najmanje 94 radnika zatražilo je od uprave da otkaže posao i zaustavi razvoj “svih tehnologija naoružanja”.

( Hina)