Kompanije

Mirza Kučuković vraća tekstilnu industriju u rodni Šamac

Autor: Biznis.ba
Mirza Kučuković vraća tekstilnu industriju u rodni Šamac

Mirza Kučuković nakon godina provedenih u inostranstvu i rada u tekstilnoj industriji u Makedoniji vratio se u rodni Bosanski Šamac.

Sa dva partnera Duškom Atanasovim i Katarinom Kolobarić, 2017. godine pokrenuo je kompaniju "Šiteks", koja na temeljima duge tradicije tekstilne industrije u gradu na Savi, osigurava nova radna mjesta i obnovu proizvodnje.

- Bavimo se proizvodnjom lake i teške trikotaže. Imamo svoju prodavnicu u Šamcu, ali većinom radimo po narudžbi. Imali smo već nekoliko realizovanih narudžbi s velikim proizvođačima i kompanijama, ispunjavamo sve rokove, te polako stičemo povjerenje na domaćem tržištu - kazao je Kučuković.

Pojašnjava da je trenutno proizvodnja fokusirana na domaće tržište. Otvaraju nova radna mjesta, ali dodao je da je u pograničnim krajevima često izazov zadržati radnu snagu u toku sezone.

- U narednom periodu ćemo rasti, imamo jasan razvojni plan. Počeli smo saradnju i s partnerima koji se bave online prodajom, te svakako možemo reći da pratimo trendove i potrebe tržišta. Osigurali smo podršku USAID Projekta 'Diaspora Invest' kroz koji smo dobili podršku za nabavku sirovine, razvoj biznis plana te nabavku mašina - istakao je Kučuković.

Naglasio je da Šamac kao grad na granici s Evropskom unijom još nije do kraja iskoristio sve šanse za trgovinu i proizvodnju koju takva pozicija može pružiti, saopćili su iz Projekta 'Diaspora Invest'.

Biznis.ba / FENA