Budimpešta/Zagreb

MOL Grupa osnovala je odjel 'Niskougljične i nove energije' u Hrvatskoj

Autor: Biznis.ba
MOL Grupa osnovala je odjel 'Niskougljične i nove energije' u Hrvatskoj
Kampus MOL Grupe

MOL grupa, vodeća kompanija u energetskom sektoru u srednjoj i istočnoj Evropi, predstavila je svoj najnoviji poduhvat u rješenjima održive energije. 

Organizaciona jedinica "Niskougljična i nova energija" formirana je u okviru djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina. Sjedište mu je u Zagrebu i predstavlja značajan korak naprijed u predanosti MOL Grupe isporuci rješenja s niskim udjelom ugljika u industriji.

Sa posebnim fokusom na smanjenje ugljičnog otiska i inovativne inicijative za obnovljivu energiju, organizaciona jedinica za niske emisije ugljenika i nove energije bavi se izazovima u vezi sa održivošću i pokreće nove poslovne tokove. Organizaciona jedinica će voditi brojne inicijative koje imaju za cilj diverzifikaciju energetskog portfelja MOL Grupe, ciljeve za smanjenje emisije CO2 i metana, kao i smanjenje uticaja na životnu sredinu.

Komentarišući pokretanje organizacione jedinice Niskougljične i nove energije, Žsombor Marton, izvršni potpredsjednik za istraživanje i proizvodnju nafte i plina MOL grupe, izjavio je: „Prepoznajemo potrebu za održivim energetskim rješenjima kako bismo odgovorili na izazove našeg vremena. U novim i netradicionalnim poslovnim linijama, nadograđivaćemo se na našem vekovnom znanju i stručnosti u podzemlju, kako bismo doprineli naporima MOL Grupe u vezi sa dekarbonizacijom postavljenim u nedavno ažuriranoj organizacionoj jedinici kompanije "Oblikujte sutra". Krenite na ovo putovanje prema održivijoj budućnosti."

Među ključnim projektima pod okriljem organizacijske jedinice Niskougljične i nove energije su:

Proizvodnja geotermalne energije: Koristeći naprednu tehnologiju i stručnost, istraživanje i proizvodnja nafte i plina MOL grupe će iskoristiti prirodnu toplinu Zemlje za proizvodnju čiste i obnovljive energije. Ova inicijativa naglašava posvećenost MOL Grupe održivim energetskim rješenjima. Proteklih mjeseci dvije dozvole za geotermalna istraživanja dodijeljene su MOL-u u Mađarskoj i dvije INA-i u Hrvatskoj.

Pilot projekat proizvodnje litijuma: Prepoznajući rastuću važnost litijuma u prelasku na električnu mobilnost, MOL Grupa kreće u pilot projekat istraživanja održivih metoda ekstrakcije litijuma u Pusztaföldváru, Mađarska. Testiranje nekoliko R&D tehnologija počet će ove godine. MOL će testirati ekološki prihvatljivo rješenje: koristi podzemnu vodu koja je već izvađena za proizvodnju nafte. Nakon ekstrakcije litijuma, voda će se ponovno ubrizgavati kružno.

Sakupljanje i skladištenje ugljenika (CCS): MOL Grupa je posvećena smanjenju emisije gasova staklene bašte kroz implementaciju CCS tehnologija. Skladištenjem ugljičnog dioksida pod zemljom, MOL ima za cilj značajno smanjiti svoj ekološki otisak. Trenutno pokrećemo studije izvodljivosti za nekoliko lokacija širom Mađarske i Hrvatske. Nadalje, započeli smo razgovore sa potencijalnim partnerima širom CCS ekosistema.

Smanjenje emisije metana: U okviru svoje posvećenosti zaštiti životne sredine, MOL Grupa sprovodi mere za smanjenje emisije metana tokom svog poslovanja, kako bi se u potpunosti uskladila sa predstojećim propisima EU. Kroz napredne sisteme nadzora i kontrole, kompanija nastoji da poboljša operativnu efikasnost uz smanjenje uticaja na životnu sredinu.