Kompanije

Mostarski Aluminij nastavio saradnju sa širokobriješkim Emerusom

Autor: Biznis.ba
Mostarski Aluminij nastavio saradnju sa širokobriješkim Emerusom

Nakon više od godinu dana pauze početkom studenoga obnovljena je proizvodnja u pogonu ljevaonice mostarskog Aluminija.

Prvi trupci koji su izliveni proizvedeni su za lokalnu kompaniju Emerus d.o.o. Široki Brijeg, tvrtku s dugogodišnjim iskustvom u razvoju i proizvodnji aluminijskih sustava.

"Ponovna suradnja dvije lokalne kompanije, zajedno s Advaita Grupom, je dodatni razlog dvostrukog slavlja. S jedne strane Aluminija, jer je proizvodnja ponovno pokrenuta, i s druge strane Emerusa, jer opet u svojoj proizvodnji može koristiti trupce proizvedene u Hercegovini. Emerus d.o.o. Široki Brijeg u proizvodnji svojih profila koristit će trupce izlivene u Aluminiju, te se zajedno veselimo i budućoj uspješnoj suradnji", priopćeno je iz Aluminij industrije d.o.o.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 milijuna maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U travnju ove godine M.T. Abraham grupa i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o najmu Aluminijevih pogona, a nekadašnji Aluminij sada djeluje pod imenom Aluminij industrija d.o.o.

U prvoj fazi obnove proizvodnje s radom je počeo pogon ljevaonice, a na posao su se vratila 82 radnika.

Ranije su iz Aluminij industrije najavili da do kraja 2020. godine planiraju proizvesti 3.500 tona metala, a proizvodnja bi u 2021. trebala dosegnuti 50.000 tona.

U dugoročnom je planu obnova pogona elektrolize. U najoptimističnijem scenariju to bi se moglo dogoditi 2023. godine.

Biznis.ba / FENA