Kompanije

M:tel usvojio dividendnu politiku: Akcionarima zagarantovano najmanje 50 posto neto dobiti

Autor: Biznis.ba
M:tel usvojio dividendnu politiku: Akcionarima zagarantovano najmanje 50 posto neto dobiti
M:tel

Upravni odbor kompanije m:tel usvojio je strateški dokument dividendne politike kojim je svim akcionarima zagarantovana isplata dividende u iznosu od najmanje 50 posto neto dobiti.

Ovakvom politikom m:tel potvrđuje lidersku poziciju u isplati dividende, koja je značajno veća od svjetskog standarda, jer telekom operateri prosječno isplaćuju oko 30 posto svoje dobiti, saopćili su iz m:tela.

Iako donošenje Dividendne politike nije obaveza akcionarskih društava koja posluju na berzi, generalna direktorka kompanije m:tel Jelena Trivan ističe da je m:tel to uradio dobrovoljno kao znak obaveze prema akcionarima i njihove sigurnosti u svoje ulaganje.

„Imajući u vidu da je m:tel godinama isplaćivao 100% svoje dobiti, ovakvom politikom kompanija se zvanično obavezala da će akcionari uvek imati siguran prinos. Mi želimo da našim akcionarima vratimo najmanje 50% neto dobiti, a da ostatak investiramo kako bi rasla i vrednost kompanije i vrednost akcija. Dividendnom politikom je definisan donji prag, odnosno da iznos nikada neće biti ispod 50% neto dobiti, dok je gornji prag svakako 100%“, kaže Jelena Trivan, generalna direktorka kompanije m:tel.

Prema analizi udruženja ekonomista „Bankarstvo-Intelidžens-Finansije-Ekonomija“, profitabilnost m:tel-a najbolje je vidljiva kroz povrat na kapital (ROE), a sa zagarantovanom isplatom od 50% neto dobiti akcionari m:tel-a će ostvariti veći povrat na uloženi kapital nego akcionari BH Telecom-a čak i ako ovaj telekom operater odluči isplatiti kompletnu dobit.

Iz kompanije m:tel ističu da je Dividendnom politikom dodatno potvrđeno da je m:tel kompanija u koju treba i vrijedi ulagati.