velika pobjeda

Musk na sudu pobijedio bivše zaposlenike Twittera

Autor: Biznis.ba
Musk na sudu pobijedio bivše zaposlenike Twittera
Foto: Elon Musk

Američki sud odbacio je slučaj koji su pokrenuli bivši zaposlenici Twittera, optuživši milijardera Elona Muska da je nezakonito uskratio otprilike 500 miliona dolara otpremnina dugovanih radnicima otpuštenima nakon njegove akvizicije firme.

Sutkinja Trina Thompson pojasnila je, piše BBC, da zaposlenici nisu dokazali kako su njihovi zahtjevi zaštićeni saveznim zakonom.

Odluka je protumačena kao velika pobjeda za Muska koji je kupio Twitter 2022. godine i odmah počeo provoditi promjene, uključujući otpuštanje hiljadu zaposlenika.

Ti potezi izazvali su višestruke tužbe bivših zaposlenika i dobavljača, koji su optužili firmu da uskraćuje obećane isplate.

U tužbi, podnesenoj prošle godine na sudu u San Franciscu, navedeno je da je firma zaposlenicima osigurala samo jednomjesečnu platu kao otpremninu umjesto daleko izdašnijih beneficija, uključujući najmanje dva mjeseca plate i doprinose za zdravstveno osiguranje koji su bili obećani.

Muskov pravni tim potaknuo je sutkinju da odbaci tužbu, tvrdeći da se američki Zakon o sigurnosti prihoda iz penzionih planova zaposlenika ne odnosi na ovaj slučaj. Taj zakon, naime, postavlja standarde za privatne zdravstvene i penzione planove, prenose Financije hr.

Ovo nije jedini slučaj u kojem bivši zaposlenici Twittera tuže Muska, a sutkinja Thompson je ukazala na te sporove, napomenuvši da bi radnici mogli imati prilike drugdje dokazati svoje zahtjeve.

“Ovaj sud za njih nije nadležan. Međutim, tužitelji nisu bez pravnog lijeka. Postoje drugi slučajevi pokrenuti protiv Twittera zbog neisplate plata ili neosiguravanja otpremnina zaposlenicima tijekom istog ili preklapajućeg razdoblja”, istaknula je.