impresivni podaci

Najbrže rastući aerodromi su u Sarajevu, Tivtu i Zagrebu

Autor: Biznis.ba
Najbrže rastući aerodromi su u Sarajevu, Tivtu i Zagrebu
Foto: Arhiv

S međugodišnjim porastom u julu od 37,2 posto Sarajevski aerodrom imao najveću stopu rasta.

Komercijalni aerodromi širom bivše Jugoslavije opslužile su ukupno 19.902.692 putnika tokom sedam mjeseci ove godine, s 4,95 miliona putnika samo u julu.

Među njima su se tokom jula ove godine tri aerodroma istakla visokim stopama rasta. Među njima su Sarajevo s međugodišnjim porastom u julu od 37,2%, Tivat s rastom od 33,8% i Zagreb koji je imao rast brojki od 17,2%. S druge strane, nekoliko regionalnih aerodroma zabilježilo je lošije rezultate tokom mjeseca, uključujući Tuzlu, koja je zabilježila pad od 74,6%, Niš, koja je imala 27,1% manje putnika nego u julu 2023., i Banja Luku, koja je izgubila 18,3% svojih putnika za godinu.

I niz drugih aerodroma bilježi pad u odnosu na prošlu godinu, među kojima su Skopje, Ohrid, Osijek i Rijeka, piše Ex-Yu Aviation News.

Tokom razdoblja januar - juli, beogradski aerodrom bio je 70. najprometniji aerodrom na kontinentu, odmah iza Basela, Reykjavika i Larnace, ali ispred Glasgowa, Sofije i Soluna. Zagreb je ušao među 100 najboljih, pozicionirajući se kao 99. po prometu, iza Vilniusa, Tbilisija i Wroclaw, ali ispred East Midlandsa, Leedsa i Bodruma, prenosi Indikator ba. Priština je zauzela 106. mjesto. Skoplje je zauzelo 127. mjesto, iza Memmingena, Corka i Trevisa, ali nadmašivši Kos, Ponta Delgadu i Santorini. S više od milion dodatnih putnika do kraja jula u odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je najbrže rastuće tržište bivše Jugoslavije u 2024. prema broju dodanih putnika.

Sva evropska tržišta zabilježila su međugodišnji rast tokom prvih sedam mjeseci godine. Iznimke su bile Bjelorusija, Rusija (-2,1%) i Armenija (-1,9%). Londonski Heathrow ponovno je bio najprometnija evropski aerodrom u razdoblju od sedam mjeseci, s 47.830.031 putnika, dok je glavna kapija Istanbula bila druga s 45.716.192 putnika.