analiza poslovanja

Nakon pandemije nekim firmama pale dionice i do 98 posto

Autor: Biznis.ba
Nakon pandemije nekim firmama pale dionice i do 98 posto
Foto: Unsplash

Firma za statističku analitiku globalne ekonomije i poslovno savjetovanje ‘Statista’ objavila je analizu poslovanja firmi koje su iznimno narasle tokom pandemije koronavirusa.

Zoom Video Communications, firma koja je postala slavna u ranim danima pandemije, objavila je ove sedmice prihode za prvo tromjesečje ove fiskalne godine, tijesno nadmašivši očekivanja analitičara, ali razočaravši ulagače svojim kratkoročnim izgledima.

Prilagođena zarada po dionici porasla je za 16 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su ukupni prihodi i prihodi poduzeća porasli za 3 odnosno 5 posto. To je daleko od brojki rasta koje je Zoom objavio tokom pandemije, kada je firma imala višestruki porast prihoda u nekoliko mjeseci, prenose Financije hr. Prestanak zahtjeva za radom od kuće i posljedični povratak u urede, kao i oštra konkurencija Microsoft Teamsa, Ciscovog Webexa i Salesforceovog Slacka vratili su nekadašnjeg pandemičnog vrhunskog letača na zemlju.

Foto: Statist

Zoom nije jedini pobjednik pandemije koji se bori da zadrži svoj zamah u svijetu nakon pandemije.

Druge firme koje su skočile pod posebnim okolnostima koje je stvorio Covid-19 također su se srušile u posljednje dvije godine, kako se normalan život postupno vraćao. Firma za kućni fitnes Peloton i DIY tržnica Etsy, koja je profitirala od velike količine prodaje maski na svojoj platformi tokom pandemije, dva su takva primjera.

Tu su se našle zajedno s proizvođačem cjepiva Modernom i DocuSignom, firmom koja drugim firmama omogućava elektroničko upravljanje ugovorima.

Kao što pokazuje graf, sve su ove kompanije zabilježile skok cijena dionica tokom Covid krize, ali sve su pale za najmanje 70 posto u odnosu na svoju najvišu vrijednost u pandemiji.

Tako da bi 1.000 dolara uloženo u dionice Moderne 11. marta 2020., na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju Covid-19, naraslo bi na više od 20.000 dolara do augusta 2021. godine. No danas bi spomenuti ulog vrijedio oko 6.000 dolara.

„Investitori koji su kupili dionice DocuSigna, Zooma ili Pelotona na početku pandemije i držali ih do sada pate od teškog pandemijskog mamurluka, budući da dionice tih kompanija sada vrijede (znatno) manje nego što su vrijedile u martu 2020.“, zaključuje se u analizi Statista.