Japanski investicijski div

Nakon pretprošle godine, SoftBank i u 2023. u gubitku

Autor: Biznis.ba
Nakon pretprošle godine, SoftBank i u 2023. u gubitku
Foto: Unsplash

Japanski investicijski div Softbank uspio je smanjiti gubitak u poslovanju u protekloj poslovnoj godini. Taj se iznos zaustavio na 227,6 milijardi jena (1,4 milijarde eura), nakon što je godinu dana ranije iznosio 970 milijardi jena (6,6 milijardi eura).

Poboljšanju poslovnih rezultata pridonijeli su bolji rezultati investicijskih fondova Vision 1 i 2 kojima upravlja Softbank, kao i prihodi od prodaje kineskog online trgovca Alibaba.

Nakon što je držao 34 posto udjela u Alibabi, Softbank je od početka godine do sredine aprila ove godine prodao više od sedam milijardi svojih dionica, smanjivši svoj udio u firmi na samo 3,8 posto.

Kako prenosi AFP, uprava firme kladi se na ulaganje u firme koje razvijaju proizvode na području umjetne inteligencije.

Ulagači su sve više usredotočeni na izglede filijala Softbanka Arm Holdings, britanskog proizvođača čipova za kojeg se uprava Softbanka nada da će potaknuti pohode na umjetnu inteligenciju, navodi Reuters.

SoftBank, koji je osnovao Masayoshi Son, proslavio se uspješnim ulaganjima u Alibabu i američkog pružatelja internetskih usluga Yahoo.


Posljednjih godina poslovanje je bilo izloženo brojnim šokovima, poput epidemije covida-19. Firma je također agresivno ulagala u nove tehnološke firme, ostavljajući svoje finansije ranjivima na tržišna kretanja.