Prenosimo detalje

Vlada HNK dala uslovnu koncesiju Granitu

Autor: Biznis.ba
Vlada HNK dala uslovnu koncesiju Granitu
Foto: Biznis.ba

Nastavlja se trakavica oko jablaničkog Granita.

Iako je javnost mjesecima uvjeravana kako ovu firmu kupuje sarajevska kompanije 'Lake' za 20 miliona KM, od toga do sada nije bilo ništa. Zašto je priča o kupovini plasirana u javnost i zašto baš u određeno vrijeme, nešto kasnije.

Posao ide, suprotno zakonu

Za potpuno razumijevanje problema, treba znati da Granit trenutno posluje onako kako je poslovao već godinama - suprotno zakonu. Kamen, kao najvrijedniji resurs ove kompanije se eksploatiše bez da se plaća koncesija, pa od njegove prodaje koristi nemaju ni Općina, ni kanton.

Odluku o količinama i cijeni po kojoj se prodaje svojevoljno donosi Uprava na čijem je čelu stečajni upravnik Abid Šarić, što nam je on i potvrdio u nedavnom razgovoru. Takav način poslovanja otvara ogroman prostor za zloupotrebe, a Šarića smo direktno pitali da li nekome odgovara situacija da se ne rješava ovo pitanje, odnosno da Granit radi kako trenutno radi?

- Ne bih ja ništa pretpostavljao, ja bih zadržao za sebe to mišljenje. Ljudi rade, primaju plaće, odgovara Šarić na pitanje Vijesti.ba.

Šarić je krajem novembra za Vijesti rekao i da se čeka da Vlada HNK da saglasnost na Ugovor o koncesiji nakon čega bi partner položio sredstva u iznosu od preko 20 miliona KM.

Stari rok nije ispoštovan, Ugovora nema

No, pitanje je zašto ugovor sa strateškim partnerom već nije potpisan i sredstva već nisu položena, jer je i prethodna Vlada dala uslovnu koncesiju i rok od četiri mjeseca. Bio je 28. februar 2023. godine kada je sada već bivša Vlada HNK donijela "Odluku o dodjeli koncesije za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena gabra na k.č 1259/1 k.o. Čehari, Općina Jablanica".

Iz uvida u dokumentaciju koja je u posjedu Vijesti.ba, odlukom je u Tački 2. precizirano da se "koncesija dodjeljuje pod uslovom da koncesionar (Granit) u roku od četiri mjeseca od dana stupanja ove odluke na snagu zaključi ugovor sa strateškim partnerom, kako je navedeno u Stečajnom planu". U odluci je navedeno i da ukoliko koncesionar ne ispuni uslov iz Tačke 2. u ostavljenom roku i ne dostavi dokaz Ministarstvu privrede i Vladi HNK, odluka će se smatrati ništavnom.

Par mjeseci kasnije se kroz medije plasira informacija da jablanički Granit kupuje sarajevska kompanija Lake, ali na adresu Ministarstva i Vlade HNK u zadatom roku ne dolazi traženi ugovor. Umjesto ugovora dostavlja se sporazum sa strateškim partnerom, što su dva potpuno različita pojma, jer sporazum ni po čemu nije u rangu ugovora.

Uslovna koncesija

Sve to vrijeme, a kako su već ranije utvrdili nadležni organi, kamen gabar se eksploatiše i prodaje suprotno odredbama Zakona o koncesijama HNK. Sve to izazvalo je sumnju da je namjera ishodovati saglasnost od Vlade, da bi se potom partner povukao dok bi na snazi ostala saglasnost. Tako bi oni koji to godinama čine, nesmetano nastavili profitirati na prodaji sirovine Granita.

Da bi pokušala prevazići takvu situaciju, nova Vlada HNK je jučer donijela odluku kojom se u Ugovoru daje uslovna koncesija.

U članu 5. se navodi da je "koncesionar obavezan da u roku od šest mjeseci od dana zaključenja Ugovora dostavi Ministarstvu privrede HNK dokaz da je strateški partner društvo Lake d.o.o Sarajevo izvršio investiranje za potrebe izmirenja potvrđenih stečajnih potraživanja, neizmirenih dugova stečajne mase i neizmirenih troškova stečajnog postupka, iznos ne veći tj. iznos investicije koji ne može preći 20.533.813,84 KM".

U slučaju da koncesionar ne izvrši obaveze u roku iz ovog člana, Ugovor o koncesiji prestaje.

Ove informacije potvrdio nam je i ministar finansija HNK Adil Šuta koji je rekao da je na jučerašnjoj sjednici Vlade HNK data saglasnost na Prijedlog Ugovora o koncesiji za eksploataciju gabra, te rok koncesionaru za potpis ugovora s Vladom do 1. februara 2024. godine.

- Kako bi otklonila sve dileme i moguće špekulacije, dodatnim amandmanima na tekst ugovora zaštitila je interese Vlade HNK-a, Općine Jablanica, zaposlenih radnika kao i povjerilaca, na način da je koncesiju uslovila ispunjenjem obaveznih ugovora u roku od 6 mjeseci od dana zaključivanja ugovora ili će u suprotnom Ugovor o koncesiji prestati da važi, rekao je Šuta.

Dodao je da je Ministarstvo finansija ovom Odlukom zaduženo da prati finansijski dio ispunjenja obaveza i da će poduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi se ovaj, kao i svi Ugovori o koncesiji u potpunosti ispoštovali.

I portal Vijesti.ba će s pažnjom pratiti nastavak priče o jablaničkom Granitu, a u narednom periodu osvijetliti ćemo i zakulisne radnje u još jednom privrednom gigantu koji se nalazi u stečaju sa adresom u Sarajevu.