China Evergrande Group

Naređena likvidacija kineskog imovinskog giganta

Autor: Biznis.ba
Naređena likvidacija kineskog imovinskog giganta
Foto: Evergrande

Sud u Hong Kongu danas je naredio likvidaciju posrnulog kineskog imovinskog giganta "China Evergrande Group".

Odluka je donesena nakon 18-mjesečnog saslušanja, a ona će gotovo sigurno pokrenuti talase kroz kineska finansijska tržišta koja su pod velikim pritiskom dok se kreatori politike bore da obuzdaju sve dublju krizu.

Evergrande, koji drži sramotnu titulu najzaduženijeg investitora na svijetu sa oko 300 milijardi dolara obaveza, nije uspio uvjeriti sud da ima održiv plan restrukturiranja, nakon što mu je dano sedam produženja od prvog pokretanja sudskog postupka sredinom 2022. Međutim, još uvijek se može žaliti, piše Guardian.

Sutkinja Linda Chan donijela je presudu u ponedjeljak ujutro, rekavši da je 'vrijeme da sud kaže da je dosta'.

Zahtjev za likvidaciju podnio je Top Shine u junu 2022., investitor u jedinicu Evergrande Fangchebao, uz objašnjenje da programer nije ispoštovao ugovor o otkupu dionica koje je kupio u podružnici.

Evergrande je radio na planu sanacije duga od 23 milijarde dolara, no on je propao u septembru kada je firma objavila da je njen osnivač, milijarder Hui Ka Yan, pod istragom zbog 'sumnje za nezakonite zločine'.

Privremeni likvidatori bit će postavljeni u ponedjeljak poslijepodne. Od njih se očekuje da preuzmu kontrolu nad imovinom Evergrandea, pregovaraju s vjerovnicima o restrukturiranju duga te preuzmu upravljanje firmom.

Očekuje se da će taj proces biti komplikovan i imati mali utjecaj na poslovanje firme u neposrednoj budućnosti. Offshore likvidatori, koje imenuju vjerovnici i imaju zadatak preuzeti kontrolu nad Evergrandeovim podružnicama u kontinentalnoj Kini, mogli bi potrajati mjesecima ili godinama i vjerovatno bi se suočili s poteškoćama u procesu. ​

Kina je drugačija jurisdikcija u odnosu na Hong Kong, a u prethodnim slučajevima poput developera Kaisa grupe i solarne tvrtke Suntech, procesi su bili 'mutni', rekla je analitičarka Anne Stevenson-Yang, osnivačica istraživačke firme J Capital.

Redmond Wong, glavni strateg za Kinu u Saxo Marketsu, rekao je da je vjerovatnoća da dioničari Evergrandea u Hong Kongu dobiju bilo što iz procesa likvidacije 'vrlo mala'.