ugovor austrijskoj firmi

Nastavlja se revitalizacija Luke Brčko

Autor: Biznis.ba
Nastavlja se revitalizacija Luke Brčko
Luka Brčko / FENA

Izgradnja posebnog industrijskog kolosijeka za brčanski agroindustrijski kompleks koštat će 2,9 miliona KM bez PDV-a.

U Brčkom je u četvrtak potpisan Aneks ugovora između JP Luka Brčko i austrijske firme "Strabag" o nastavku projekta revitalizacije brčanske Luke u novčanoj vrijednosti od 2.900.000 maraka bez PDV-a.

Još 2022. godine započela je realizacija projekta revitalizacije brčanske Luke, koja je podrazumijevala nekoliko faza, potvrdili su iz Luke Brčko

.
Ravnatelj Javnog poduzeća "Luka Brčko" Perica Josić naveo je kako se ovi radovi odnose na završetak izgradnje posebnog industrijskog kolosijeka za brčanski agroindustrijski kompleks, s čime će se okončati i posljednja faza revitalizacije Luke Brčko, te će se i samo poslovanje ovog poduzeća podići na veću razinu, prenosi Indikator ba.

"Rok za završetak ugovorenih radova je sedam mjeseci, a po završetku izgradnje novog pružnog kolosijeka, stvorit će se preduvjeti i za izmještanje stare pruge iz naselja Eš i Srpske Varoši", kazao je Josić, podsjećajući kako su prethodne faze uključivale izgradnju platoa, nabavku nove lučke dizalice nosivosti 27 tona i koša za rasute terete kapaciteta 150 tona, te izgradnju pruge i pristupne ceste koja je već u funkciji.

Tehnički lider austrijske tvrtke "Strabag" Muhamed Ćatović kazao je da je dio radova kada je u pitanju sama revitalizacija Luke provodila upravo ovafirma, te se nadaju da će i ovaj projekt završiti u ugovorenom roku i na kvalitetan način.