Stonegate Pub Group

Neizvjesnost za najveću grupu britanskih pubova zbog duga

Autor: Biznis.ba
Neizvjesnost za najveću grupu britanskih pubova zbog duga
Foto: X

Najveća grupa pubova i barova u Velikoj Britaniji upozorila je jučer da ne može da garantuje nastavak poslovanja, jer se bori da refinansira ogroman dug od 2,2 milijarde funti (oko 2,5 milijardi eura).

Kompanija Stonegate Pub, koja ima mrežu sa više od 4.400 britanskih pabova i barova saopštila je da još nije dogovorila nove kredite za refinansiranje duga, koji treba da bude otplaćen u junu 2025.

Medij navodi da je od trenutka kada je kompanija objavila svoj godišnji izvještaj, nije bilo drugog izbora nego da izda upozorenje o svom finansijskom položaju.

"Budući da planovi refinansiranja nisu izvršeni, postoji naznaka da ima materijalne neizvjesnosti koja bi mogla da dovede u značajnu sumnju sposobnost kompanije i grupe da nastavi sa stalnim poslovanjem", prenose Nezavisne novine.

Kompanija ima sjedište na Kajmanskim ostrvima i u vlasništvu je privatne investicijske kompanije TDR Capital.

Stonegate je postao najveća pub grupa u Britaniji sa kupovinom kompanije Ei Group za 1,3 milijarde funti 2019. godine, ugovorom koji je podrazumijevao 1,7 milijardi funti duga i koji je okončan samo nekoliko dana prije nego što je pandemija covida pokrenula seriju zatvaranja širom zemlje, što je posebno pogodilo ugostiteljstvo.

Pubovi, barovi i restorani ističu da su njihove marže opterećene između rastućih troškova i slabe potražnje potrošača zbog krize troškova života, navodi medij.

Smatra se da su nevolje u tom sektoru, zajedno sa visokim kamatnim stopama, znatno otežale refinansiranje dugova velikim ugostiteljskim kompanijama kao što je Stonegate, koji ima ukupno više od tri milijarde funti duga, a prošle godine je platio oko 300 miliona funti finansijskih troškova, uključujući 235 miliona funti kamate na svoje zajmove.

Izvršni direktor Stonegatea, David McDowell ipak je rekao da "kompanija nastavlja da da radi na postizanju dugoročnih ciljeva sređivanja finansijskih bilansa".