Vice Media

Nekada su vrijedili skoro šest milijardi dolara, sada gase portal

Autor: Biznis.ba
Nekada su vrijedili skoro šest milijardi dolara, sada gase portal
Foto: Vice

Vice Media planira ukinuti stotine radnih mjesta nakon što prestane objavljivati tekstove na portalu Vice.com, objavio je izvršni direktor Bruce Dixon.

U maju je firma podnijela zahtjev za stečaj u SAD-u, a kupila ju je Fortress Investment Group. Dixon kaže da Vice planira "partnerstvo s etabliranim medijskim kompanijama za distribuciju našeg digitalnog sadržaja", piše Index.

Fortress Investment Group također posjeduje Channel 4, Los Angeles Times i Business Insider koji su ove godine već ukinuli neka radna mjesta.

Dixon tvrdi da im više nije isplativo distribuirati digitalni sadržaj na način na koji su to radili do sada, piše BBC pozivajući se na njegov dopis.

"Nažalost, to znači da ćemo smanjivati radnu snagu, ukinuti nekoliko stotina radnih mjesta", rekao je Dixon.

Firma nastavlja s prodajom poslovanja, tvrdi Dixon i dodaje da će nove informacije objaviti idućih sedmica.

Vice je nekada vrijedio 5.7 milijardi dolara

Počeci kompanije sežu u 1994. godinu, kada su Shane Smith, Gavin McInnes i Suroosh Alvie pokrenuli marginalni časopis pod nazivom Voice of Montreal. Vice Media danas djeluje u više od 30 zemalja.

Kompanija je 2017. procijenjena na 5.7 milijardi dolara i bila je proglašena avangardnom kompanijom koje će protresti tradicionalni medijski krajolik oštrim sadržajem usmjerenim na mlade.

Očekivalo se da će Vice privući milione mlađih ljudi putem platformi na društvenim medijima.

Godinama imali probleme s finansijama

Produkcija firme uključivala je My Journey Inside the Islamic State, u kojem je novinar Vicea snimao s terorističkom skupinom u Siriji.

Vice je također pratio košarkašku zvijezdu Dennisa Rodmana i tim Harlem Globetrottersa na putovanju "sportske diplomacije" u Sjevernu Koreju.

Noviji sadržaj uključivao je dokumentarce o kontroverznom influenceru Andrewu Tateu i film o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom u kojem je glumio Sean Penn.

Međutim, prihodi kompanije su nepromijenjeni već nekoliko godina, a Vice se borio za poslovanje u plusu. Propali su i planovi Vicea da putem spajanja s drugim firmama izađe na berzu.