Odluka vlasti

Nizozemska blokira izvoz mašina za proizvodnju čipova u Kini

Autor: Biznis.ba
Nizozemska blokira izvoz mašina za proizvodnju čipova u Kini
Foto: ASML

Nizozemska vlada je oduzela dijelove dozvole za izvoz grupe mašina za proizvodnju čipova u Kinu, objavio je proizvođač ASML.

"Nizozemska vlada je nedavno povukla dijelove licence za isporuku sistema litografije NKST:2050i i NKST:2100i 2023. godine, što je utjecalo na mali broj kupaca u Kini", prenosi Reuters u saopštenju kompanije.

ASML dominira tržištem litografskih sistema koji koriste lasere za proizvodnju sklopova čipova.

Kina je posljednjih godina bila njeno treće tržište po prometu, posle Tajvana i Južne Koreje. U trećem kvartalu 2023. zauzela je prvo mjesto sa 46 posto učešća u prodaji.

Potez nizozemske vlade sledi odredbu SAD iz 2023. prema kojoj Washington može da ograniči izvoz ASML-ovih "Tvinscan NKST1930Di" mašina u Kinu ako sadrže dijelove američke proizvodnje.

Grupa nizozemskih parlamentaraca pitala je ministra trgovine da li SAD imaju pravo da jednostrano nameću propise koji regulišu izvoz u Kinu druge ASML mašine za proizvodnju čipova, primećuje Reuters.

Nizozemska kompanija je ocijenila da posljednja ograničenja SAD nisu značajno utjecala na njene finansijske rezultate u 2023. godini.

Kina je u utorak pozvala Nizozemsku da "poštuje tržišne principe", dan nakon što je ASML objavio odluku nizozemske vlade.

Upitan o potezu nizozemske vlade, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je u utorak pozvao Nizozemsku da "bude nepristrasna, poštuje tržišne principe i zakon, preduzme praktične akcije da zaštiti zajedničke interese obje zemlje i njihovih kompanija i održi stabilnost međunarodni lanci snabdijevanja".

(Vijesti.ba)