"Operacija Beethoven"

Nizozemska pokušava zadržati proizvođača opreme za čipove

Autor: Biznis.ba
Nizozemska pokušava zadržati proizvođača opreme za čipove
Foto: Unsplash

Nizozemska vlada razgovara s proizvođačem opreme za proizvodnju čipova ASML-om kako bi najveću domaću firmu odvratila od selidbe u inostranstvo, rekla je ministrica ekonomije na odlasku Micky Adriaansens.

Informaciju je u srijedu objavio nizozemski list De Telegraaf, pozivajući se na anonimne izvore. Ministarstva su razgovore nazvala "Operacija Beethoven", prenosi Poslovni hr.

Ministrica ekonomije nije željela komentarisati sve dijelove izvještaja, ali je potvrdila da se u srijedu u Den Haagu sastala s izvršnim direktorom ASML-a Peterom Wenninkom kako bi nastavila razgovore.

„Ne znam hoće li otići” iz Nizozemske, rekla je Adriaansens. "Žele rasti, u tolikoj mjeri da ta njihova želja stvara pritisak na našu infrastrukturu", izjavila je. Vlada zato "intenzivno" razgovara s firmom kako bi eventualno riješila problem.

ASML u srijedu nije želio komentirati izvještaj nizozemskog lista. Međutim, izvršni direktor Peter Wennink izjavio je na skupu u Den Haagu da ga zabrinjava pogoršanje poslovne klime u Nizozemskoj.

"Neki od elemenata koji su od nas napravii veliku firmu danas su pod pritiskom", izjavio je Wennink, ističući postroženu regulativu i planirano ukidanje poreznih olakšica za visokokvalificirane doseljenike.