zatvorene sve radnje

Njemačka: Bankrotirao poznati modni lanac

Autor: Biznis.ba
Njemačka: Bankrotirao poznati modni lanac
Foto: Unsplash

Poznati modni lanac Esprit proglasio je bankrot u Nemačkoj.

Dodaje se da je pogođeno još šest grana i 1.500 zaposlenih.

Ovo nije prvo tržište na kom modni brend ima probleme. Krajem marta pojavila se vijest u švicarskim medijima o bankrotu Esprita na njihovom tržištu. Također, a potom i u Belgiji.

Prema zvaničnom saopštenju Esprita, bankrot švicarske filijale i zatvaranje filijala bili su "neizbježni" prenosi Swissinfo.

"Globalni ekonomski razvoj, u kombinaciji sa naglim povećanjem troškova energije i logistike, kao i negativnim raspoloženjem potrošača i, na kraju, ali ne i najmanje važno, visokim rentama za naše filijale, na kraju je onemogućio nastavak našeg poslovanja", napisali su iz kompanije u aprilu.

Prezaduženost grane švicarskog Esprita iznosila je oko 12 miliona švicarskih franaka na kraju 2023. Esprit odjeća će i dalje biti dostupna u 19 filijala kojima upravljaju franšizni partneri i u 150 prodavnica odjeće različitih brendova, saopštila je modna grupa tada.

Prema informacijama koje su tada dali, kompanija će biti reorganizovana i ubuduće će se koncentrisati na online prodavnicu i trgovinu sa franšiznim partnerima. Također je fokus na "novim impulsima u onaljn kupovini". Menadžment želi da ostane prisutan u online trgovini u Švicarskoj.

Esprit Retail Svitzerland AG je u potpunom vlasništvu modne grupe Esprit Holdings Limited, koja je kotirana na berzi u Hong Kongu i ima svoje legalno sjedište na Bermudima. Podnošenje prijave o stečaju švicarske filijale nema direktnog materijalnog utjecaja na grupu. Poslovanje i poslovanje grupe su takođe ostali normalni.

Krajem marta bilo je riječi o zatvaranju oko 40 Esprit prodavnica u Njemačkoj. Esprit je navodno raskinuo ugovor sa njemačkom kompanijom, javila je tada lokalna novinska agencija Rheinische Post pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Grupacija, sa sjedištem u Bischofswerda kod Bautzena (Njemačka), sada želi da koristi maloprodajni prostor u druge svrhe. Ovo je već utjecalo na lokaciju na željezničkoj stanici u Düsseldorfu, gdje se brendovi kao što su Vila, Onli, Jack & Jones, Selected Homme i Street One nude u prodavnici Catches, ranije Esprit i kojom također upravlja PTH Group.

Prilikom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je upozorio da ostaje "sumnja" o budućnosti brenda rođenog 1968. Njegovi rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti za 16,3 odsto, na 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 miliona eura). ), dok su se njeni gubici ozbiljno povećali, dostigavši 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 miliona evra, porast od 252 odsto za godinu dana).