miele

Njemačka fabrika otpušta 1.300 radnika

Autor: Biznis.ba
Njemačka fabrika otpušta 1.300 radnika
Foto: X

Njemački proizvođač električnih kućanskih uređaja "Miele" namjerava otpustiti 1.300 radnika u samoj Njemačkoj, što znači kako će jedan od devet radnika ostati bez posla.

Najavljuje se i sklapanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, koji će važiti od august 2024. do decembra 2028. godine, kao i ulaganje od pola milijarde eura. Za otpuštanje ovako velikog broja radnika, neophodno je pripremiti uslove za isplatu otpremnina i prijevremenu penziju, Ipak, tvrdi se kako otkaza neće biti do kraja 2027.

Miele je u teškoj situaciji. Tokom pandemije izazvane virusom corona je imao odličnu prodaju dok je ona značajno smanjena nakon završetka pandemije.

Prošle godine je prodaja kompanije, koja širom svijeta zapošljava 22.700 ljudi, smanjena na skoro pet milijardi eura, prenosi njemački tagesschau.

Većina otkaza će biti u njemačkom gradu Gutersloh, gdje "Miele" ima fabriku i sjedište. Naime, fabrika za proizvodnju mašina za veš sa 700 zaposleni bit će izmještena iz spomenutog grada u Poljsku, a 600 će radnika u ostatku Njemačke ostati bez posla.

Sindikalisti tvrde da je bilo nemoguće uvjeriti Miele da odustane od izmještanja i zatvaranja proizvodnih pogona.

Smatraju da su osiguranjem izdašnih otpremnina i drugim socijalnim mehanizmima uspjeli "nešto izvući" za radnike koji će dobiti otkaz.