NAS

Njemačka kompanija otvorila novi pogon u Laktašima

Autor: Biznis.ba

Novi proizvodni pogon kompanije "Mahle Electric Drives Bosnia" danas je svečano otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 miliona eura.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predsjednik Vlade RS Radovan Višković, srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović i ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović.

Cvijanovićeva je rekla da je otvaranje novog proizvodnog pogona kompanije "Mahle Electric Drives Bosnia" u Aleksandrovcu nova razvojna šansa za Laktaše, regiju i cijelu RS.

- Riječ je o jednoj od najvećih investicija u Srpskoj i BiH. Ovdje je posebno značajan rad Vlade RS, koja godinama predano radi da bi obezbjeđivala što bolje uslove za naše privredne subjekte. Drago mi je kad čujem da je investitor ponosan što posluje u RS-u jer je naišao na dobar primjer i brigu koju su pokazali lokalna vlast i Vlada Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva kaže da prepoznaje napore koje je uložila lokalna zajednica, kojoj se danas može čestitati zbog svih inicijativa, zajedništva, a pogotovo zbog toga što investitor ovo posmatra za nekoliko decenija u budućnosti.

- Јedno je omogućiti adekvatnu poslovnu klimu da bi neko došao i počeo da radi, ali je posebno značajno da se i nakon investicije nastavlja veza sa ulagačem - rekla je Cvijanovićeva.

Kompanija "Mahle" vodeći je dobavljač sistema za automobilsku industriju, a dijelove koje proizvodi ima svaki drugi automobil u svijetu.

Riječ je o dijelovima za putnička, teretna i radna vozila.

Direktor operacija poslovne jedinice Elektronika i mehatronika "Mahle" grupe Guntram Has istakao je da je kompanija ponosna što je danas otvorila pogon u Lakatašima i da je cilj da ovdje ostanu decenijama.

- Ovo je veliki dan za "Mahle" i nevjerovatno je da su nam trebale samo tri godine za otvaranje ovog pogona. Do sad smo radili u Laktašima, sada se širimo na Aleksandrovac - rekao je Has.

On je istakao da je posebno važno što se novi pogon nalazi u blizini granice sa EU, prenosi RTRS.

Gradonačelnik Grada Laktaši Miroslav Bojić istakao je da je ovo jedan od najvećih razvojnih projekata ne samo u Laktašima, nego u cijeloj RS navodeći da kompanija "Mahle" u ovom gradu posluje više od 15 godina.

- Ovo je kruna onoga što je investitor radio zajedno sa lokalnom zajednicom, Vladom i kompletnim rukovodstvom RS. Došli smo do toga da danas otvaramo ovaj pogon na 29.000 metara kvadratnih koji zapošljava 600 radnika - rekao je Bojić.

On je naveo da svaki drugi automobil u cijelom svijetu ima dijelove proizvedene u kompaniji "Mahle" što dovoljno govori o značaju otvaranja pogona u RS.

- Drago mi je da smo kao loklana zajednica bili dio cijelog projekta, uz veliku podršku Vlade RS koja je stvorila pozitivnu klimu zbog koje su predstavnici kompanije "Mahle" odlučili da ulože ovdje - napomenuo je Bojić.

Prema njegovim riječima, kompaniji je na raspolaganju bila i lokalna zajednica koja je obezbijedila najbolje uslove trenutno u RS i na osonovu kojih je danas vidljiv rezultat.

Novi proizvodni pogon u Aleksandrovcu prostire se na 30.000 metara kvadratnih i ujedno je među najvećim investicionim projektima u RS, što potvrđuje i priznanje Privredne komore Srpske za najznačajniju investiciju i doprinos u oblasti zapošljavanja u prošloj godini.

Uspješno i pozitivno posluje više od 20 godina, stalno unapređujući svoje kapacitete i proizvodnju.

Cilj preseljenja postojeće kompanije na novu lokaciju je povećanje proizvodnih kapaciteta, te prilagođavanje budućem rastu, saopšteno je iz ove kompanije.

Kompanija "Mahle" zapošljavala je oko 400 radnika prije izgradnje novog proizvodnog pogona, a trenutno ima oko 600 radnika, dok će do kraja godine zapošljavati oko 800 radnika.

Iz ove kompanije najavljuju proširenje kapaciteta, te da je početkom 2026. godine planirano da ima oko 1.000 zaposlenih.