trend preseljenja

Njemačke firme sve više razmišljaju o selidbi u inostranstvo

Autor: Biznis.ba
Njemačke firme sve više razmišljaju o selidbi u inostranstvo
Foto: Ilustracija

Skupi izvori energije sve više štete Njemačkoj kao industrijskoj zemlji. Sve je izraženiji trend preseljenja proizvodnje u inostranstvo, prvenstveno među industrijskim poduzećima.

Priopćila je to Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK), pozivajući se na anketu među firmama.

Prema anketi, četiri od deset industrijskih fabrika razmišljaju o smanjenju proizvodnje u Njemačkoj zbog visokih cijena energenata ili o preseljenju u inostranstvo.

U slučaju velikih firmi s više od 500 zaposlenih, pak, čak više od polovice razmišlja o takvoj opciji. Prema DIHK-u, u istraživanju je učestvovalo oko 3300 firmi.

Direktor DIHK-a Achim Dercks ocijenio je da političari dosad nisu uspjeli ponuditi poduzećima perspektivu pouzdane i pristupačne opskrbe energijom.

Dok su prije 2023. mnoge firme u energetskoj tranziciji vidjele šansu za vlastitu proizvodnju, u posljednje vrijeme, s njihove tačke gledišta, rizici su ih uvelike nadmašili, rekao je Derks, prenosi SEEbiz.

Skupi energenti, dodao je, sve više postaju kočnica proizvodnje i ulaganja.

Sve veći broj planova smanjenja proizvodnje i preseljenja, kao i specifičnih preseljenja, pokazuju da energetsko-politički uvjeti proizvodnje očito negativno utječu na konkurentnost firmi u Njemačkoj, navode iz DIHK-a.

To se, dodaje se, posebno odnosi na industriju, na industrijska postrojenja s visokim izdacima za električnu energiju te na velika poduzeća, primjerice u strojogradnji ili proizvodnji industrijske robe.

Zbog toga DIHK traži da se smanje porezi i pristojbe na struju, te da se dio tih nameta plata iz proračuna.