Dizenkrup

Njemački div prodaje dio poslovanja sa čelikom češkom holdingu

Autor: Biznis.ba
Njemački div prodaje dio poslovanja sa čelikom češkom holdingu
Foto: Unsplash

Njemački industrijski konglomerat Dizenkrup najavio je prodaju 20 posto udjela u poslovanju sa čelikom češkom holdingu EPCG pod kontrolom milijardera Daniela Kretinskog, signaliziravši i promjene u poslovanju s materijalima.


Dizenkrup još pregovara s kupcem o prodaji dodatnih 30 posto udjela, ciljajući na osnivanje zajedničke kompanije s ravnopravnim vlasničkim udjelima, stoji u priopćenju, objavljenom u petak.

Transakcija se temelji na pretpostavci da će proizvodnja čelika u budućnosti zahtijevati jeftinu i zelenu električnu energiju, koju bi mogao isporučivati češki holding budući da je vlasnik 22 gigavata instaliranih kapaciteta širom Evrope.

Njemačkoj kompaniji transakcija je važna zato što se nada da će rezultirati izdvajanjem iz bilance cikličkog i posrnulog poslovanja koje godinama pokušava prodati, izdvojiti odnosno udružiti s drugim firmama.

Vrijednost sporazuma nije objavljena, a brokerska kuća Baader procjenjuje da bi Dizenkrup, ako ne bude prisiljen otpisati dio njegove vrijednosti, mogao za 20 posto udjela dobiti 350 do 400 miliona eura.

"Naš je cilj koncept za budućnost koji vodi prema ekonomskoj nezavisnosti i poslovnom uspjehu a Dizenkrup Stila", rekao je u priopćenju izvršni direktor kompanije Miguel Lopez.

Dizenkrup pokušava preustrojiti poslovanje sa čelikom, staro više od 200 godina, u uslovima slabljenja potražnje i jeftine azijske konkurencije, prenosi Hina.

EPCG upravlja strateškim vlasničkim udjelima Kretinskog, uključujući i Energetický a průmyslový holding (EPH), energetsku grupu čije vlasništvo obuhvaća imovinu u Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj Italiji, Irskoj, Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj, prema podacima na nternetskoj stranici.

Kretinsky je advokat i svojedobno je radio u investicijskoj banci. Kupovinu udjela u Thyssenkruppovom poslovanju smatra važnim doprinosom dekarbonizaciji industrije čelika, naglašavajući da će sličnu energetsku preobrazbu proći cijeli evropski sektor čelika.

Njemački konglomerat želi ipak stvoriti uslove za klimatski neutralnu proizvodnju čelika do 2045. godine, uz podršku milijardi državnih subvencija. Kompanija u tom dijelu poslovanja zapošljava oko 27 hiljada radnika.

Konglomerat je nedavno objavio da će gasiti radna mjesta i smanjiti kapacitete u glavnom pogonu u Duisburgu, što je sporna točka u pregovorima sa češkim kupcem.

Okretanje uslugama

Filijala konglomerata za trgovinu materijalima thyssenkrupp Schulte odvojeno je objavila da planira restrukturirati poslovanje i ugasiti 450 radnih mjesta s punim radnim vremenom, što odgovara gotovo 20 posto radne snage.

U planu je i zatvaranje nekoliko poslovnih lokacija, dodali su.

Thyssenkrupp Schulte trenutno zapošljava oko 2.300 radnika s punim radnim vremenom na više od 40 lokacija u Njemačkoj.

"U procesu restrukturiranja neizbježno je gašenje radnih mjesta i zatvaranje nekoliko lokacija", poručili su.

Glasnogovornik thyssenkrupp Schultea rekao je da će uskoro s predstavnicima radnika početi razgovarati o planiranim otkazima, naglasivši da će firma slijediti načelo društvene odgovornosti.

Proces restrukturiranja trebao bi biti dovršen do kraja septembra 2025. godine, dodao je.

Cilj je dosljednije uskladiti poslovni model firme s potrebama kupaca i održivo poboljšati konkurentnost i profitabilnost, stoji u priopćenju firme od srijede.

Potražnja za čistim materijalima opada već godinama, ali klijenti i dalje traže usluge vezane uz materijale, i to više nego prije, dodaje se.

Zato su nužne temeljne strukturne prilagodbe "s fokusom na jačanje i širenje uslužnog poslovanja", poručuju iz firme.