Kompanije

Njemački magazin pisao o svjetskom uspjehu 'AS Holdinga'

Autor: Biznis.ba
Njemački magazin pisao o svjetskom uspjehu 'AS Holdinga'

Njemački magazin "Market International" objavio je nedavno članak afirmativnog karaktera o nekoliko uspješnih kompanija sa sjedištem na Zapadnom Balkanu, poručivši već u naslovu da se radi o "skrivenim liderima na svjetskom tržištu".

Jedna od kompanija koja je predstavljena u tekstu je i bosanskohercegovački lider prehrambene industrije “AS Holding”, prenosi Hayat.

Mnogo se toga događa na Zapadnom Balkanu. Brojne kompanije izašle su posljednjih godina na svjetsku scenu, a korona-kriza ih nije usporila. Strana ulaganja porasla su za 44 posto između 2015. i 2018. godine, a robna razmjena s Njemačkom veća je za 49 posto u istom periodu. U posljednjih 20 godina poduzetnici su uspjeli podići ili preorijentirati kompanije, koje su postale konkurentne širom svijeta. Ove kompanije ne daju se zaustaviti, pri tome uspijevaju prebroditi krizu uprkos koroni i većinom bez vladine pomoći. Pozicionirali smo se široko na tržištu i to nam je omogućilo rast u 2020. godini uprkos koroni. Ključ uspjeha je u izvozu i ‘AS Holding’ već izvozi po cijelom svijetu, uključujući Njemačku – izjavio je Rusmir Hrvić, direktor “AS Holdinga”, prenosi “Market International”.

U nastavku “Market International” donosi impresivnu priču o rastu i razvoju kompanije “AS Holding” sa sjedištem u Tešnju, gradu u Bosni i Hercegovini sa 50.000 stanovnika.

- Pod jednim krovom ‘AS Holding’ objedinjuje 17 kompanija, gotovo 2.000 proizvoda i više od 4.000 zaposlenih, sa tendencijom rasta – ističe MI.

Put “AS Holdinga” zvuči poput priča iz slikovnica, navodi se u tekstu, a priča je započela 1988. godine sa malom trgovinom, 2003. godine pokrenuta je tvornica šećera, a 2006. i tvornica keksa.

To je ulilo novac u blagajnu, što je vlasnicima omogućilo da preuzmu druge kompanije, posebno u prehrambenom i tekstilnom sektoru, navodi se dalje.

- Neizvjesnost uzrokovana korona-krizom već je ustupila mjesto izgledima za nove mogućnosti. Kada je kriza započela, niko nije znao u kom smjeru će krenuti – kaže Hrvić.

Krizu vidi kao priliku, navodi se.

- U godinama koje su iza nas, pozicionirali smo se široko na tržištu. Kada se podvuče crta, bilježimo porast izvoza u 2020. godini – kaže on.

Hrvić sada nastoji učiniti koncern spremnim za budućnost.

- Sljedeći projekt odnosi se na Industriju 4.0. Mnogo je procesa koje možemo digitalizirati. To će nas učiniti još konkurentnijim – piše “Market International” prenoseći riječi prvog čovjeka “AS Holdinga” Rusmira Hrvića.

Uz “AS Holding”, autor članka Martin Gaber, koji je, ujedno, i direktor GTAI-ja za Zapadni Balkan, priču je posvetio i kompanijama “Nordeus” iz Srbije, “TMD Group” iz Bosne i Hercegovine i “Digital School” s Kosova.

Biznis.ba