Dionice potonule 7%

Njemački nekretninski div u ogromnom gubitku

Autor: Biznis.ba
Njemački nekretninski div u ogromnom gubitku
Foto: Arhiv

Dionice njemačkog nekretninskog diva Vonovia pale su u petak za 7%, bacajući svjetlo na produbljivanje krize nekretnina u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Firma za stambene nekretnine u četvrtak je obavjestila o godišnjem gubitku od 6,76 milijardi eura (7,37 milijardi dolara) za 2023., navodeći trend pada vrijednosti koji je "značajno oslabio" tokom godine.

To je više od 10 puta više od veličine gubitka od 669,4 miliona eura zabilježenog godinu dana ranije, što je samo po sebi označilo nagli prekid godina uzastopnog godišnjeg profita.

Nagli porast kamatnih stopa i sve veći troškovi energije i izgradnje teško su pogodili njemački sektor nekretnina, a industriju nekretnina u zemlji zahvatila je najgora kriza u posljednjih nekoliko godina.

U fiskalnoj 2023. godini Vonovia je rekla da je poduzela ukupne ispravke vrijednosti od oko 10,7 milijardi eura u svom portfelju od više od 500.000 nekretnina. Firma je dodala da je vrijednost njenih nekretnina na kraju prošle godine, prilagođena za ulaganja, pala na oko 81,1 milijardu eura.

"Pad procjena najgori je koji smo ikada vidjeli", rekao je glavni izvršni direktor Vonovie Rolf Buch novinarima u četvrtak navečer, prenosi SEEbiz. 

Gledajući unaprijed, glavni izvršni direktor Vonovije rekao je u godišnjem izvještaju firme da, iako će "sveukupni okvir ostati izazovan" u 2024., brojni pozitivni trendovi sugerišu da se investicijska klima počela poboljšavati.

“Sve veći broj analitičara uvjeren je da su vrijednosti sada možda dostigle dno, a mnogi očekuju prvo smanjenje kamata već ove godine, budući da je inflacija dosegla najniži nivo u dvije i pol godine”, rekao je Buch.

“Ovo su važni signali za nas. Nakon što se tržište stabilizira, vratit ćemo fokus na povećanje zarade.”

Njemački sektor nekretnina temeljni je stup najvećeg evropse ekonomije, s oko 800.000 firmi i otprilike 3,5 miliona zaposlenika, prema industrijskom udruženju ZIA.

Jedan analitičar rekao je u petak za CNBC da se izgledi za Vonoviju čine povoljnim u nadolazećim mjesecima.

“Konkretno za Vonoviju, ono što mi se čini prilično zanimljivim jest da su riječi izvršnog direktora o korekciji cijena po mom mišljenju vrlo, vrlo pretjerane jer smo imali kakav pad cijena kuća u Njemačkoj od 10% do 15%? To nije kraj svijeta,” rekao je Arnaud Girod, voditelj ekonomije i strategije unakrsne imovine u Kepler Cheuvreuxu, u petak za CNBC-jev “Squawk Box Europe”.