salzgitter

Njemačkom čeličnom divu opala dobit

Autor: Biznis.ba
Njemačkom čeličnom divu opala dobit
Foto: X.com

Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.

Za prvo polugodište, dobit prije oporezivanja smanjena je na 11,5 miliona eura (12,5 miliona dolara) u usporedbi s 211 miliona eura, dok je za drugo tromjesečje gubitak prije oporezivanja iznosio 5,7 miliona eura u odnosu na dobit prije oporezivanja od 27,3 miliona eura u prethodnoj godini.

Kompanija je zabilježila dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 233,6 miliona eura u prvoj polovici godine u usporedbi s 429,3 miliona eura prošle godine, dok je ista smanjena na 107,2 milijuna eura u drugom kvartalu sa 139,9 eura miliona u prošlogodišnjem kvartalu.

Njemačka firma ostvarila je vanjsku prodaju od 5,2 milijarde eura u prvom polugodištu u usporedbi s 5,8 milijardi eura prethodne godine. Isto za drugi kvartal pao je na 2,6 milijardi eura s prošlogodišnjih 2,9 milijardi eura.