Kompanije

Nokia planira otpustiti do 14.000 radnika

Autor: Biznis.ba
Nokia planira otpustiti do 14.000 radnika

Finski telekomunikacijski gigant Nokia planira otpustiti između 9.000 i 14.000 radnika do kraja 2026. kako bi smanjio troškove.

To je najavljeno nakon što je kompanija prijavila pad prodaje od 20 posto između jula i septembra, za šta Nokia krivi slabljenje potražnje za 5G opremom na tržištima kao što je Sjeverna Amerika.

Trenutno ima 86.000 zaposlenih širom svijeta, a otpustila je hiljade radnika od 2015.

Nokia je nekada bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu ali nije uspjela da predvidi popularnost telefona s ekranom osetljivim na dodir i pristupom internetu, kao što su Appleov iPhone i Samsungov Galaxy, pa su je rivali zbacili s prvog mjesta.

Nakon što je prodala svoje poslovanje s mobitelima Microsoftu, koje je softverski gigant kasnije otpisao, Nokia se koncentrisala na telekomunikacijsku opremu.

Nokia se 2020. najviše okoristila od blokiranja Huaweija u 5G mrežama u Velikoj Britaniji, kada je sklopila ugovor da postane najveći dobavljač opreme za BT.

Ali proizvođači 5G opreme teško posluju jer operateri u SAD-u i EU smanjuju investicije. Ranije ove sedmice Nokijin švedski rival Ericsson također je prijavio pad prodaje, javlja BBC.

Biznis.ba