Švedski proizvođač

Northvolt gradi fabriku baterija u Njemačkoj vrijednu 4.5 milijardi eura

Autor: Biznis.ba
Northvolt gradi fabriku baterija u Njemačkoj vrijednu 4.5 milijardi eura
Foto: Ilustracija

Pogon nedaleko gradića Heidea u sjeverozapadnoj saveznoj zemlji Schleswig-Holstein proizvodit će do milion baterijskih ćelija za električne automobile i otvoriti 3.000 radnih mjesta. Početak proizvodnje planiran je za 2026. godinu.

Northvolt planira masovnu proizvodnju "najzelenije" baterije na svijetu. Postrojenje će za hlađenje koristiti pročišćene tehnološke otpadne vode, a višak topline mogao bi se koristiti u potencijalnom sistemu grijanja Heidea, grada s oko 22.000 stanovnika. U planu je i gradnja pogona za reciklažu starih baterija za električne automobile.

"Fabrika će dati poticaj cijelom Schleswig-Holsteinu, a posebno njegovoj zapadnoj obali", rekao je ministar ekonomije te savezne zemlje Claus Ruhe Madsen.

Northvolt ipak ističe da su Heide izabrali zbog obilne energije vjetra na toj lokaciji. Prva farma vjetroelektrana u Njemačkoj izgrađena je još 1987. godine u obližnjem okrugu Dithmarshen, podsjetili su.

Uz izvršnog direktora Northvolta Petera Carlssona i premijera Schleswig-Holsteina Daniela Guenthera, na ceremoniji polaganja kamena temeljca za novu fabriku trebali bi biti prisutni i kancelar Olaf Scholz i ministar ekonomije Robert Habeck.