9,2 biliona dolara

Nvidia, Microsoft i Apple zajedno vrijede više od kineske berze

Autor: Biznis.ba
Nvidia, Microsoft i Apple zajedno vrijede više od kineske berze
Foto: Ilustracija

Microsoft Corp., Nvidia Corp. i Apple Inc. u ovom momentu zajedno vrijede više od kineske berze.

Sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od oko 9,2 biliona dolara, tri najvrijednije tehnološke kompanije prestigle su sve akcije u vrijednosti od oko devet biliona dolara kojima se aktivno trguje na kineskom tržištu, isključujući Hong Kong.

Potražnja investitora za vještačkom inteligencijom (AI) dovela je mnoge akcije u tom sektoru na rekordno visok nivo.

Nvidia, koja je vjerovatno imala najviše koristi od mahnite potrošnje na vještačku inteligenciju u protekloj godini, bilježi rast tržišne kapitalizacije na tri biliona dolara, čime postaje prva kompanija za čipove koja je postigla taj uspjeh.

Gigant iz Santa Klare (California) dominirao je na tržištu sa svojim veoma traženim proizvodima koji pomažu osnaživanju data centara za izvršavanje složenih računarskih zadataka iz domena vještačke inteligencije, prenosi Investitor me.

U međuvremenu, Microsoft je investirao u OpenAI i krenuo da ubacuje AI funkcije u svoje proizvode i usluge.

Apple nije imao najjače rezultate ove godine jer su akcije tehnološkog giganta bile pod pritiskom zbog slabije potražnje za iPhoneom u Kini i kazne od dvije milijarde dolara od Evropske unije. Međutim, akcije kompanije su upravo napravile preokret za 2024, jer se raspoloženje investitora polako poboljšava.

“Oni koji traže zamah i rast biće zadovoljni povjerenjem u Microsoft, Apple i Nvidiju zahvaljujući njihovim moćnim konkurentskim pozicijama, velikim profitnim maržama i jakim bilansima”, rekao je Russ Mould, direktor investicija u AJ Bellu.

“Ovdje postoji opasnost da se povjerenje pobrka sa sigurnošću, opet, zato što veoma visoka procjena može izložiti cijenu akcije negativnom aspektu, ako su očekivanja previsoka i ako se desi nešto neočekivano”, dodaje Mould.