ogromna tržišna vrijednost

Nvidia postala najvrijednija kompanija na svijetu

Autor: Biznis.ba
Nvidia postala najvrijednija kompanija na svijetu
Foto: Nvidia

Tržišna vrijednost Nvidije dostigla je oko 3.34 biliona dolara, čime je američki proizvođač čipova prestigao Microsoft i postao najvrijednija kompanija na svijetu koja je izašla na berzu.

Cijena dionice porasla je u utorak 3.5 posto. Dionice Microsofta pale su 0.5%, a dionice Applea 1.1%. Tako se nastavio nevjerovatno brz uspon koji je započeo prošle godine, podstaknut očekivanjima da je Nvidia glavni dobitnik talasa ulaganja u vještačku inteligenciju (AI), piše Index.hr.

Nvidia je osnovana 1993. i izvorno bila poznata po izradi računarskih čipova koji obrađuju grafiku, posebno za PC igre. Davno prije revolucije vještačke inteligencije, Nvidia je počela dodavati opcije svojim čipovima koji pomažu mašinskom učenju, što je kompaniji pomoglo da poveća svoj tržišni udio.

Danas se smatra ključnom kompanijom koju treba pratiti kako bi se vidjelo koliko se brzo tehnologija koju pokreće vještačka inteligencija širi poslovnim svijetom, što je Nvidijin predsjednik uprave Jensen Huang proglasio zorom “sljedeće industrijske revolucije”.

Microsoftova vrijednost trenutno je 3.32 biliona dolara, dok je Apple treća najvrijednija firma u SAD-u (3.27 biliona dolara).