podaci lseg-a

Nvidia preskočila Apple i postala najvrijednija svjetska kompanija

Autor: Biznis.ba
Nvidia preskočila Apple i postala najvrijednija svjetska kompanija
Foto: Nvidia

Nvidia je u petak skinula Apple s trona najvrijednije svjetske firme, nakon rekordnog porasta dionica potaknutog nezasitnom potražnjom za njenim novim superračunalnim AI čipovima.

Nvidijina tržišna kapitalizacija nakratko je dosegnula 3,53 triliona dolara, dok je vrijednost Applea iznosila 3,52 biliona dolara, prema podacima LSEG-a.

U junu je Nvidia nakratko postala najvrednija tvrtka na svijetu, prije nego što su je preuzeli Microsoft i Apple. Tržišna kapitalizacija tehnološkog trija bila je jednaka već nekoliko mjeseci. Tržišna vrijednost Microsofta iznosila je 3,20 biliona dolara.

Nvidijine dionice porasle su oko 18% do sada u oktobru, s nizom dobitaka nakon što je OpenAI, tvrtka koja stoji iza ChatGPT-a, najavila krug finansiranja od 6,6 milijardi dolara. Nvidia nudi čipove koji se koriste za treniranje takozvanih temeljnih modela kao što je OpenAI GPT-4.

"Više firmi sada prihvaća umjetnu inteligenciju u svojim svakodnevnim zadacima, a potražnja za Nvidijinim čipovima ostaje velika", rekao je Russ Mould, direktor ulaganja u AJ Bellu.

"Sigurno je na dobrom mjestu i sve dok izbjegavamo veliki ekonomski pad u Sjedinjenim Državama, postoji osjećaj da će firme nastaviti snažno ulagati u AI sposobnosti, stvarajući zdrav vjetar u leđa za Nvidiju."

Nvidijine dionice dosegle su rekordnu visinu u utorak, nadovezujući se na rast od prošle sednuce kada je TSMC, najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova, objavio rast tromjesečne dobiti od 54% koji je nadmašio predviđanja potaknut velikom potražnjom za čipovima koji se koriste u umjetnoj inteligenciji, prenosi SEEbiz.

Sljedeći veliki test bit će kada Nvidia objavi rezultate trećeg kvartala u novembru. Nvidia je u augustu predvidjela prihod od 32,5 milijardi dolara za treće tromjesečje, plus ili minus 2%, u usporedbi s trenutnim prosječnim očekivanjima analitičara od 32,90 milijardi dolara, prema podacima koje je prikupio LSEG.

Analitičar Morgan Stanleyja, Joseph Moore, rekao je u bilješci od 10. oktobra da je i dalje "vrlo optimističan" u vezi s firmom na duži rok, ali nedavni rast "donekle podiže ljestvicu zarade".

Nakon sastanka s izvršnim direktorom Nvidije Jensenom Huangom, Moore je primijetio da se povećanje proizvodnje Blackwell čipova sljedeće generacije čini "prilično jakim" i rezervirano je za 12 mjeseci. Dionice su se našle pod pritiskom u augustu nakon što je Nvidia potvrdila izvještaje da je proizvodnja Blackwell čipova odgođena do četvrtog kvartala.