Kompanije

Obilježen Dan metalaca u firmi TTU energetik Tuzla

Autor: Biznis.ba
Obilježen Dan metalaca u firmi TTU energetik Tuzla

Dan metalaca obilježen je na prigodan način u firmi TTU energetik Tuzla koja je formirana prije dvije godine. Kao nekad prije na 15. novembar, u krugu tvornice je priređen i zajednički ručak s radnicima.

Ova kompanija koju su osnovali Elektroprivreda BiH i RMU Banovići, u devet mjeseci ove godine ostvarila je promet od 7,5 miliona KM. Imaju već potpisane velike projekte s važnim kupcima, pa u Upravi preduzeća ne sumnjaju da će uspješno okončati i ovu godinu. Da metalski sektor još nije „na koljenima“ upućuju rijetki svijetli primjeri poput ove firme.

Direktor Almir Zulić ističe da je firma u prošloj godini poslovala pozitivno, a već drugu godinu naznake govore da će to biti još bolje. Realizacija na nivou devet mjeseci u ovoj godini je 7,5 miliona KM, ističe direktor.

Radnik Dževad Mujkanović je povodom današnjeg obilježavanja Dana metalaca u krugu preduzeća kazao da se „možda vraćaju oni stari dani“ jer se „ovako uvijek prije radilo za Dan metalaca, a evo i danas nam je menadžment priredio svečani doček, trpezu i druženje“.

Obilježavanje Dana metalaca nekad i sad nije uporedivo ima li se u vidu koliko je ljudi nekada bilo zaposleno u ovom sektoru.

Naznaka da on oživljava ipak ima i iz ugla radnika TTU energetik Tuzla, firme čiji je cilj imati naredne godine 200 uposlenih. Trenutno radi 168 radnika, a od tog broja, njih stotinu iz bivšeg TTU u stečaju.

Radnik Edin Fakić napominje da se ranije puno više pridavalo značaja metalskom sektoru. Izuzimajući njegovu firmu, metalski sektor u BiH gotovo da i ne postoji, kazao je.

Radnik Edin Ćosić, kojem je ovo prvi Dan metalaca u novoj firmi, ističe vlastito zapažanje „da se nešto ipak dešava“.

Na obilježavanje Dana metalaca u TTU energetik bili su pozvani predstavnici Elektroprivrede BiH te svih rudnika u FBiH, kao naručilaca poslova.

Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na spomen-obilježje u krugu tvornice radnicima poginulim u odbrani BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=S32rtjtRvP4

Biznis.ba / FENA