američki multimilijarder

Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett

Autor: Biznis.ba
Objavljeno ime misteriozne kompanije u koju je investirao Warren Buffett
Foto: X

Konglomerat Berkshire Hathaway, čiji je predsjednik i izvršni direktor američki multimilijarder Warren Buffett, najavio je investiciju koju od prošle godine drži u tajnosti.

Naime, objavili su da su uložili u američku osiguravajuću firmu Chubb. Tačnije, kupili su 26 miliona dionica ove osiguravajuće kuće, koje vrijede gotovo 6,7 milijardi dolara. Berkshire Hathway je zatražio da se postupak kupovine dionica drži u tajnosti dok se proces ne završi.

Chubb posluje u 54 zemlje, a u martu ove godine bio je u fokusu američke javnosti nakon što je preuzeo jamstvo na tužbu bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u iznosu od gotovo 92 miliona dolara, nakon tužbe novinarke E. Jean Carroll, koja je tužila Trumpa za klevetu.

Kako prenosi CNN, Buffett je poznat po svojim investicijskim vještinama, što je pokazao kupnjom Chubbovih dionica. Vrijednost dionica ovog osiguravajućeg društva nakon prodaje porasla je za više od osam posto, prenosi SEEbiz.

Tržište osiguranja Buffettu nije strano. Osiguravajuća društva Geico, National Indemnity i General Re bivše su filijale konglomerata Berkshire Hathway.

Ulaganje u Chubb pokazuje poslovnu strategiju Berkshire Hathwaya u posljednjih nekoliko mjeseci. Vidljivo je da su ta ulaganja porasla u finansijske firme kao što su Ally Financial, American Express i Bank of America, dok su ulaganja u potrošačke proizvode smanjena.

Berkshire Hathway objavio je da je u prva tri mjeseca ove godine prodao 10 miliona Appleovih dionica. Uprkos tome, Apple je ostao najveća investicija ovog konglomerata. Osim toga, konglomerat je u posljednja tri mjeseca prošle godine prodao 80 miliona dionica HP-a, čime je svoj vlasnički udio u ovoj firmi smanjio za 78 posto.