slaba prodaja

Ogroman pad dionica Nikea

Autor: Biznis.ba
Ogroman pad dionica Nikea
Foto: Unsplash

Dionice Nikea (NKE) pale su čak 11% u četvrtak u trgovanju nakon radnog vremena nakon što je trgovac rekao da očekuje pad prihoda veći nego što se mislilo u nadolazećoj godini.

Firma je rekla da očekuje pad prihoda srednje jednoznamenkaste brojke u 2025., uključujući očekivani pad od 10% u prvom kvartalu. Nike je prvotno predvidio ukupni rast prodaje u 2025.

Smjernice odražavaju kontinuirani trend iz Nikeovog četvrtog tromjesečja fiskalne 2024., o kojem je proizvođač izvijestio nakon zatvaranja zvona u četvrtak. Firma je priopćila da su kvartalni prihodi u četvrtom tromjesečju pali 2% u odnosu na prethodnu godinu na 12,61 milijardu dolara, ispod procjena Wall Streeta za 12,86 milijardi dolara.

U međuvremenu, Nikeova zarada od 0,99 dolara po dionici premašila je očekivanja analitičara od 0,66 dolara. Nikeova izravna prodaja potrošačima pala je 8% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine na 5,1 milijardu dolara.

"Fiskalna 2025. bit će prijelazna godina za naše poslovanje", rekao je izvršni direktor Nikea John Donahoe tijekom razgovora o zaradi firme.

Firma je pokušavala ponovno pokrenuti rast prodaje u dosad neuspješnoj godini za dionice. Analitičar kapitala Morningstara, David Swartz, rekao je za Yahoo Finance da je prodaja bila "prilično slaba" i da je bila glavna briga zbog objave, prenosi SEEbiz.

Nikeova bruto marža porasla je na 44,7% u četvrtom tromjesečju, u odnosu na 43,6% u istom periodu prije godinu dana, ali je ispod očekivanja analitičara od 45,3%.

Dionice firme ušle su u objavu s padom od više od 17% u odnosu na prošlu godinu, što je daleko od dobitka S&P 500 od 26%, budući da su ulagači postali oprezni zbog usporavanja rasta trgovca na malo.