za 16 posto

Pad isporuka Airbus aviona: Industrija se suočava sa novim izazovima

Autor: Biznis.ba
Pad isporuka Airbus aviona: Industrija se suočava sa novim izazovima
Foto: X

Airbus je isporučio 53 aviona u maju 2024., što je pad od 16 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime se broj aviona predanih kupcima od 1. januara popeo na 256, rekao je proizvođač aviona. Cilj im je imati 800 isporuka godišnje.

Potražnja za avionima je velika jer se zračni promet snažno oporavlja, ali su zalihe novih aviona ograničene, osobito kod američkog proizvođača aviona Boeinga.

Analitičarka Jefferiesa Chloe Lemarie opisala je, prenosi Reuters, objavljeni broj od 53 isporuke kao korak unatrag.

“Iako je u maju bio veliki broj praznika u Francuskoj, gdje Airbus ima dvije od osamfabrika za uskotrupne avione, firma te neradne dane mora nadoknaditi kako bi postigla stabilne isporuke za ovo tromjesečje”, rekla je Lemarie.

Airbus se suočava i s novim problemom u proizvodnju aviona zbog nedostatka dijelova i radne snage. Ipak, ne postoji izravna veza između proizvodnje i isporuka jer Airbus ima zaštitu od kašnjenja kako bi osigurao svoje ciljeve isporuke, kažu analitičari.

Ali izvori iz industrije rekli su da bi proizvodnja nekoliko desetaka aviona mogla biti odgođena u drugoj polovici godine, stavljajući ponovni pritisak na industrijski razvoj proizvođača, prenose Financije hr.

Airbus je jučer priopćio da je prodao 27 aviona u maju, uključujući 20 A330neo neidentificiranom kupcu.

Nova verzija širokotrupnog aviona A330 jedna je od rijetkih dostupnih na tržištu koje je opterećeno nestašicom zbog rasta potražnje za novijim modelima poput A350 i Boeinga 787.