AMCU

Perutnina Ptuj i Balfin dobili zeleno svjetlo za partnerstvo u Albaniji

Autor: Biznis.ba
Perutnina Ptuj i Balfin dobili zeleno svjetlo za partnerstvo u Albaniji
Foto: X

Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) dalo je u četvrtak dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora.

Albanski regulator tržišnog natjecanja odobrio je koncentraciju 19. marta.

AMCU je također dao zeleno svjetlo za neizravnu akviziciju, putem novog zajedničkog ulaganja, više od 50% još četiri albanske firme: Driza sh.p.k., Fresh Chicken Albania 2019 sh.p.k., Industria Foragjere (VEAF) sh.a . i Euro Alb 2009 sh.p.k.

Perutnina Ptuj Albanija također namjerava preuzeti imovinu Kompleksi Patos i Qendra Prinderore, koje su u vlasništvu albanskog biznismena Hikmeta Drize, prenosi SEEbiz.

Perutnina Ptuj i Balfin potpisali su 8. decembra 2023. partnerski ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća. Ugovorom će slovenska firma dobiti 81 posto udjela, a albanska 19 posto, a zajednički će se kontrolirati firma od strane obje firme.

Perutnina Ptuj i Balfin tada su s Hikmetom i Sulom Drizom potpisali ugovor o kupovini 100 posto Drize, Fresh Chicken Albania 2019 i Industrie Foragjere (VEAF). Prijenos imovine izvršit će se na dan kada se ispune svi preliminarni uslovi ugovora, uključujući sva potrebna odobrenja i dozvole.

Perutnina Ptuj Albanija bavit će se uzgojem peradi i proizvodnjom mesa, peradarskih proizvoda i krmnih smjesa, te baviti trgovinom i pružanjem usluga. Perutnina trenutno u Albaniji posluje samo preko distributera Kosmonte Foods Tirana.

Balfin, jedna od vodećih firmi u Albaniji, specijalizirana je za ulaganja u finansijske instrumente, nekretnine i drugu imovinu, kao i za pružanje konsultantskih usluga.