drugo tromjesečje

Porasla Adidasova preliminarna operativna dobit

Autor: Biznis.ba
Porasla Adidasova preliminarna operativna dobit
Foto: X

Preliminarna operativna dobit njemačkog giganta sportske opreme Adidasa porasla je u drugom tromjesečju, saopćila je firma u utorak.

Preliminarna operativna dobit povećala se na 346 miliona eura (377 miliona dolara), u odnosu na prošlogodišnjih 176 miliona eura.

Posljednji tromjesečni rezultati uključivali su doprinos od oko 50 miliona eura od prodaje dijelova preostalog inventara Yeezyja.

Tromjesečni valutno neutralni prihodi porasli su za 11% u odnosu na prethodnu godinu.

Izraženo u eurima, tromjesečni prihodi porasli su 9% na 5,822 milijarde eura, u odnosu na 5,343 milijarde eura prethodne godine.

Isključujući prodaju Yeezyja - preostalih proizvoda iz otkazanog partnerstva firme s kontroverznim reperom Kanye Westom - u obje godine, valutno neutralni prihodi porasli su za 16% tokom tromjesečja.

Firma je rekla da je povisila svoje smjernice za cijelu godinu zbog boljeg učinka u tromjesečju od očekivanog i kontinuiranog pozitivnog zamaha.

Adidas sada očekuje da će se 2024. godine valutno neutralni prihodi povećati visokom jednoznamenkastom stopom. Ranije se očekivalo da će porasti srednjom do visokom jednoznamenkastom stopom, prenosi SEEbiz.

Kompanija sada predviđa da će godišnja operativna dobit dosegnuti razinu od oko 1 milijarde eura. Prethodno se očekivalo da će dosegnuti razinu od oko 700 miliona eura.

U svojim smjernicama, firma pretpostavlja da će se prodaja preostalih Yeezy zaliha tijekom ostatka godine odvijati u prosjeku po trošku.

To bi rezultiralo dodatnom prodajom od oko 150 miliona eura i izostankom daljnjeg doprinosa dobiti tokom ostatka godine.

Firma i dalje očekuje da će nepovoljni učinci valute značajno utjecati na profitabilnost firme ove godine.

Ti učinci negativno utječu i na prijavljene prihode i na razvoj bruto marže u 2024. To je osobito bio slučaj tokom prve polovice godine.