Kompanije

Porastao prihod Mete

Autor: Biznis.ba
Porastao prihod Mete
Meta

Američka tehnološka korporacija Meta, vlasnik popularnih platformi kao što su Facebook i Instagram, objavila je da je njen prihod u prvom kvartalu 2024. porastao za 27 posto međugodišnje na 36,46 milijardi dolara.

Profit kompanije Meta se u istom periodu više nego udvostručio na 12,37 milijardi dolara, odnosno na 4,71 dolar po akciji, prenosi CNBC.

Rezultati su prevazišli očekivanja agencije LSEG koja je očekivala prihod od 36,16 milijardi dolara i zaradu po akciji od 4,32 dolara.

Rast prihoda kompanije Meta je ubrzan, a troškovi prodaje i marketinga su pali za 16 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Akcionari ipak nisu bili oduševljeni pošto je Meta istovremeno objavila da u drugom kvartalu 2024. očekuje skromniji rast prihoda u odnosu na prethodni period.

Kompanija očekuje da će se njeni prihodi u drugom kvartalu 2024. kretati između 36,5 i 39 milijardi dolara, prenosi Tanjug.

Srednja tačka raspona, odnosno 37,75 milijardi dolara, predstavljala bi rast od 18 posto u odnosu na prethodnu godinu i ispod je prosječne procjene analitičara od 38,3 milijarde dolara.

Firma je takođe saopćila da ima 69.329 zaposlenih, što je za 10 posto manje u odnosu na prvi kvartal 2023.

Izvršni direktor kompanije Meta Mark Zuckerberg je prilikom poziva o zaradi na početku govorio o razvoju vještačke inteligencije (AI) i prešao na metaverzum, što su oblasti u kojima Meta za sada samo gubi novac.

Meta trenutno generiše 98 posto svog prihoda od digitalnog oglašavanja.

Investitori nisu bili zadovoljni ovim najavama tako da su akcije firme Meta pale čak za 19 posto u produženoj trgovini u srijedu.