Kompanije

Potpisan novi kolektivni ugovor u Sarajevskom kiseljaku

Autor: Biznis.ba
Potpisan novi kolektivni ugovor u Sarajevskom kiseljaku

U Sarajevskom kiseljaku d.o.o. Kiseljak danas je potpisan novi kolektivni ugovor kojim su regulirana i zajamčena materijalna prava za nešto manje od 400 radnika.

Kolektivni ugovor je uime poslodavca potpisala direktorica Sarajevskog kiseljaka Velinka Lujinović, te uime Sindikata Almir Čehić, sindikalni povjerenik Sindikalne organizacije Sarajevski kiseljak, i predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH Mehmed Avdagić.

Regres, dar za djecu, solidarna pomoć, prigodna nagrada, naknada za vjerske blagdane i plaćeni dopust - prava su koja su zadržana novim kolektivnim ugovorom, te s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu rada uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 predstavljaju značajnu razinu sigurnosti i zaštite radnika.

Avdagić je istakao da je to jedan od najkvalitetnijih kolektivnih ugovora u industriji vode i pića u Bosni i Hercegovini, s obzirom na obim i broj prava radnika koja regulira i jamči.

Čehić je naveo da kolektivnog ugovora u kompaniji nije bilo čak pet godina i da je novi povoljan za radnike.

Direktorica Sarajevskog kiseljaka je rekla da je veseli što su s PPDIVUT-om uspješno zaključili pregovore i vratili se tradiciji saradnje sa socijalnim partnerom u regulaciji radnih odnosa, u kojima se potpisivanjem  kolektivnog ugovor, jamči stabilnost, saopćeno je iz Sindikata PPDIVUT.

(Biznis.ba)