za 6,3%

Povećale se dionice Adidasa

Autor: Biznis.ba
Povećale se dionice Adidasa
Foto: X

Dionice Adidasa skočile su 6,3% u srijedu nakon što je firma neočekivano povećala svoje smjernice za cijelu godinu i izvijestila o povećanju dobiti u prvom tromjesečju na godišnjem nivou.

Njemačka firma za sportsku odjeću saopćila je da sada očekuje da će se valutno neutralni prihodi povećati srednjom do visokom jednoznamenkastom stopom u cijeloj 2024. godini, u usporedbi s prethodnom projekcijom rasta blizu srednje jednoznamenkaste stope.

Očekuje se da će operativna dobit za godinu dostići oko 700 miliona eura, rekao je Adidas u svom neplaniranom ažuriranju trgovanja objavljenom u četvrtak navečer. Prethodno je prognozirala operativnu dobit od blizu 500 miliona eura, prenosi SEEbiz.

Adidas rasprodaje svoj Yeezy inventar otkako je prekinuo vezu s Yeom, reperom prije poznatim kao Kanye West. Firma je rekla kako sada očekuje da će prodaja ostatka Yeezy inventara tokom ostatka godine rezultirati dodatnom prodajom od oko 200 miliona eura.

Kompanija je također priopćila da je njezina operativna dobit u prvom tromjesečju porasla na 336 miliona eura, u odnosu na 60 miliona u istom periodu prošle godine, prema preliminarnim podacima.