Bugojno

Povećanje proizvodnje: Binas prima novih 35 radnika

Autor: Biznis.ba
Povećanje proizvodnje: Binas prima novih 35 radnika
Foto: Ustupljena fotografija

Namjenska industrija Federacije Bosne i Hercegovine generator je razvoja Federacije BiH, a jedna od kompanija koja pridonosi tome jeste i „Binas“ d.d. Bugojno.

Nepovoljni procesi poslovanja, dugogodišnje stagniranje u radu, ne izvršavanje obaveza prema radnicima i kupcima su iza „Binasa“ koji danas zapošljava više od 400 radnika. Zbog povećanja obima proizvodnje, početkom 2024. godine u radni odnos primljena su 92, a u narednom periodu taj broj će se povećati.

Potreba za proizvodima Binasa je velika, što je prilika da se dodatno razvije. Stoga, kako bi se mogao organizovati rad u dvije smjene u određenim pogonima, proširiti proizvodni kapaciteti i ispuniti ugovorene obaveze prema klijentima, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dalo je saglasnost „Binasu“ da u radni odnos primi još 35 radnika.

- Posebno nas raduje povećanje broja zaposlenih i kapaciteta proizvodnje u namjenskoj industriji. Binas je kompanija koja svojim primjerom pokazuje kako se radom i zalaganjem dolazi do razvoja industrijske proizvodnje u FBiH, kazao je ministar Vedran Lakić.

Binas trenutno ima potpisane ugovore u vrijednosti oko 100 miliona KM od čega u ovoj godini planiraju realizovati oko 50 miliona, ili duplo više od prošlogodišnjih 25 miliona KM.