Tradicionalna povezanost

Povećano interesovanje njemačkih kompanija za Bosnu i Hercegovinu

Autor: Biznis.ba
Povećano interesovanje njemačkih kompanija za Bosnu i Hercegovinu
Foto: Fena

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić i ministar za privredu Samir Šibonjić održali su radni sastanak s predstavnicima Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK) i kompanijama članicama ove komore iz ZDK.

Zamjenica direktorice AHK Azra Ramić rekla je da cijeni što je inicijativa za uspostavu institucionalne saradnje došla upravo od premijera Pivića, nedugo nakon preuzimanja premijerske dužnosti, te da postoji veliko interesovanje za ulaganje njemačkog kapitala u BiH.

Naglasila je da je AHK najveća bilateralna komora u BiH, koja djeluje 26 godina, te da je interesovanje njemačkih kompanija za Bosnu i Hercegovinu pojačano nakon agresije Rusije na Ukrajinu, koja je izazvala ekonomski poremećaj u Evropi. Istakla je da su Njemačka i BiH tradicionalno vezane, da je BiH odlična investiciona lokacija te da njemačke kompanije žele pronaći partnere u BiH.

Takva partnerstva su već uspostavile određene kompanije iz ovog kantona, čiji su predstavnici prisustvovali današnjem sastanku, a mahom se radi o kompanijama iz razvijenog sektora metaloprerade koji je gotovo 100-postotno izvozno orijentisan, prenosi Fena.

Premijer Pivić je istakao da je ovaj kanton otvoren za velike investicije, što je pokazao na primjeru novootvorenog rudnika u Varešu britanske kompanije Adriatic Metals.

- Ulagači mogu računati na punu podršku Vlade ZDK. Želimo da budemo servis investitorima i privredi, da jačamo postojeće kompanije, prilagođavamo obrazovni sistem potrebama privrede te pomognemo lokalnim zajednicama da izgrade infrastrukturu za nova ulaganja. Izdvajanja za privredu imaju najbolji efekat za ekonomiju i zbog toga želimo da privrednici učestvuju u kreiranju naših poticajnih mjera - rekao je premijer Pivić.

Ministar Samir Šibonjić je istakao da ova vlada na prvo mjesto stavlja privredu koja je "motor društva", a Zeničko - dobojski kanton kičma privrednog razvoja FBiH. Također je naglasio opredjeljenje da se poticaji za privredu kontinuirano povećavaju te uvode novi programi poticaja, koji će pomoći kompanijama da povećaju konkurentnost na domaćem i zahtjevnim stranim tržištima.

Istaknuto je da će nakon otvaranja pregovora o pristupanju BiH Evropskoj uniji na raspolaganju kompanijama biti vrijedni evropski fondovi, a Vlada ZDK je spremna da angažuje konsultante koji će domaćim kompanijama pomoći da realizuju prijave na razne projekte.

Na sastanku je razgovarano i o mogućem organizovanom učešću kompanija iz Zeničko - dobojskog kantona na "AHK Automotive Summit 2024" u Sarajevu, koji će se održati narednog mjeseca pod pokroviteljstvom Njemačke ambasade i Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Press službe ZDK.