Kompanije

Povjerioci Vranice pripremili plan izlaska iz stečaja

Autor: Biznis.ba
Povjerioci Vranice pripremili plan izlaska iz stečaja
Nakon više godina trajanja stečaja, traganja za strateškim partnerom, povjerioci firme Vranica d.d. Sarajevo u stečaju (oko 750 subjekata među kojima su: radnici, dobavljači, kupci stanova, porezna uprava, fond PIO i banke) odlučili su okrenuti sopstvenim snagama kako bi zaštitili svoja potraživanja i onemogućili likvidaciju Vranice koja bi sve povjerioce, osim banaka, ostavila bez namirenja svojih potraživanja, a brojne radnike bez mogućnosti odlaska u mirovinu.

Svim povjeriocima je ponuđeno da svoja potraživanja pretvore u uloge i ulože u novu reorganiziranu Vranicu, a ostalima koji to ne žele ponuđeno je fer i pravično namirenje u pet godina koliko bi proces oporavka trajao, rekao je predstavnik grupe povjerilaca Samir Lačević.

Inicijalni kapital je planiran da bude generisan prodajom jednog broja parcela na sarajevskom naselju Stup na kojem je planirana izgradnja naselja sa više hiljada stanova i pratećih objekata. Ostala imovina Vranice bi bila prenijeta u novu Vranicu kao kapital.

Lačević je  izjavio  da je riječ o usvojenom regulacionom planu s oko 3.000 stanova, parking prostorom, hotelom, trgovačkim centrim i drugim sadržajima.

Osnovu za provođenje plana reorganizacije Vranice predstavlja oko 300.000 metara kvadratnih zemljišta i prateća oprema, ukupne vrijednosti oko 60 miliona KM.

Lačević je pojasnio da oko pola spomenutog zemljišta predstavlja građevinsko zemljište, a i ostatak je u procesu pretvaranja u građevinsko zemljište.

Ukupna potraživanja povjerilaca sa kamatama iznose oko 42 miliona KM. Očekuje se da Stečajni plan reorganizacije Vranice bude u najskorije vrijeme dat Skupštini povjerilaca na usvajanje.

Po Lačevićevim riječima, Skupština povjerilaca trebala bi biti održana u martu.

(Biznis.ba / FENA)