pad prodaje

Poznata slovenska firma seli dio proizvodnje u BiH

Autor: Biznis.ba
Poznata slovenska firma seli dio proizvodnje u BiH
Foto: Ilustracija

Dio proizvodnje slovenske Alpine preselit će se u fabriku u Bosni i Hercegovini. Usluge razvoja, prodaje i podrške ostaju u Žirama. Češki vlasnik zatvara i proizvodnju u Sarajevu. Razlog je pad prodaje.

Češki vlasnici proizvođača sportske i modne obuće Alpina iz Žirova, firma K&H iz grupe Franco, zatvorit će dio proizvodnje u Sloveniji i preseliti je u fabriku u Bosni i Hercegovini (BiH), potvrđeno je iz češke firme.

U Alpini, koja je iz tadašnjeg Društva za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) u septembru 2022. prešla u češke ruke, već su se prošle godine nosili s padom prodaje i rastom zaliha robe, a ove godine su suočen s dodatnim problemima zbog loše zimske sezone zbog pada potražnje u zimskoj diviziji. Dio proizvodnje je stoga ostao, a uprava firme krenula je u plan stabilizacije firme.

Koliko će proizvodnje zatvoriti, vlasnici firme Žiro za Finance nisu precizirali.

U julu će biti zatvorena i proizvodnja u Sarajevu. Proizvodne aktivnosti bit će premještene u drugu fabriku u Bosni i Hercegovini. Osim u Sarajevu, u ovoj zemlji imaju firmu i u Tešnju.

“Loši poslovni rezultati, visoke zalihe i male potrebe za proizvodnim kapacitetima – narudžbe za proizvodnju u 2024. prepolovljene su u odnosu na narudžbe u 2022. – razlog su zašto je Uprava zajedno s vlasnicima odlučila poduzimati daljnje mjere za postizanje veće učinkovitosti i boljeg poslovne rezultate”, napisali su K&H za Finance.

"Time ćemo postići veću produktivnost i učinkovitost te ujedno proizvoditi obuću po konkurentnijim cijenama. Dio proizvodnje i dalje ostaje u Alpini u Žirama", dodali su.

Češki vlasnici za Finance su najavili i da će u sklopu mjera reorganizacije i stabilizacije poslovanja u Žirama ostati razvojni odjel, prodaja i službe podrške. Ove godine slijedi reorganizacija svih odjela, a okvirna procjena smanjenja zaposlenih u cijeloj firmi do kraja godine je 60, prenosi SEEbiz. Planovi su također zaposlenicima prezentirani početkom maja.