misija planirana za 2026.

Prada dizajnira svemirsko odijelu za NASA-u

Autor: Biznis.ba
Prada dizajnira svemirsko odijelu za NASA-u
Foto: X.com

Prada i Axiom Space otkrili su kako će astronauti biti ukrašeni na površini Mjeseca tokom misije Artemis 3 kroz dvije godine.

"Svjedočimo početku nove ere, kao što je to bio internet 1980-ih. Danas je pristup svemiru još uvijek nešto za rijetke, ali baš kao i u računarstvu, za nekoliko godina će cijene pasti. Svi bi se trebali prepustiti ljepota avanture." Tako je rekao Lorenzo Bertelli, glavni marketinški direktor Prade, na Međunarodnom aeronautičkom kongresu 2024. u Milanu. Da, tako je, Prada na Međunarodnom astronautičkom kongresu.

Bertelli je uzbuđeno spominjao otkriće Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU)— dizajna svemirskog odijela modne kuće sa startupom Axiom Space iz Houstona, koji će se koristiti za NASA-inu misiju Artemis 3 na Mjesec planiranu za 2026.

"Ovo nije komercijalno ili marketinško pitanje", nastavio je Bertelli. "O tome ćemo razmišljati kasnije, ali prevladavanje naših granica jedna je od vrijednosti koje najbolje odražavaju duh Prade. To je prvi korak u suradnji s Axiom Spaceom.", prenosi Wired.

Govoreći o prevladavanju ograničenja – i dok Bertelli čeka da razmisli o budućim marketinškim prilikama za Pradu – AxEMU je zapravo evolucija NASA-ine Jedinice za izvanvehikularnu mobilnost (ili xEMU), odijela koje se koristi za aktivnosti izvan Međunarodne svemirske postaje, prenosi Svijet.hr.

Dizajniran za veću fleksibilnost, učinkovitost i sigurnost, AxEMU uključuje specijalizirane alate za istraživanje lunarnog južnog pola, gdje temperaturni raspon može biti ekstreman, a regolit, tanak poput talka, prianja uz svaku površinu, uvlačeći se u svaku pukotinu, prenosi SEEbiz.

Odijelo je u stanju tolerirati ekstremne temperature lunarnog južnog pola i oštru klimu trajno zasjenjenih područja najmanje dva sata, te može podnijeti najmanje osam sati aktivnosti izvan vozila.

Očigledno najteži izazov, prema Russellu Ralstonu, izvršnom potpredsjedniku izvanvoznih aktivnosti za Axiom Space, "bio je razvoj čizama."

Glavna namjena odijela je za šetnje na Mjesecu, no odijelo se može brzo prilagoditi za rad u niskoj Zemljinoj orbiti, kao što su svemirske šetnje s Međunarodne svemirske postaje. Budući da je AxEMU izrađen pomoću jedne arhitekture, sve što treba promijeniti pri prelasku s mjesečeve površine na svemirske izlete su čizme.