Kompanije

Premijer Uk na obilježavanju 138. godišnjice GRAS-a: Domaćinskim poslovanjem do svjetlije budućnosti

Autor: Biznis.ba
Premijer Uk na obilježavanju 138. godišnjice GRAS-a: Domaćinskim poslovanjem do svjetlije budućnosti

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, premijer Nihad Uk, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, te brojne druge zvanice su prisustvovale obilježavanju 138. godišnjice rada Kantonalnog javnog komunalnog preduzeće GRAS.

Prije svečanosti, na kojoj su uručene zahvalnice zaslužnim radnicima i zvanicama, na spomen-obilježju u krugu preduzeća odata je počast za 98 radnika koji su dali živote u odbrani odomovine, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U obraćanju prisutnima premijer Uk je naglasio upravo doprinos 1.200 radnika ovoga preduzeća koji su bili pripadnici Armije RBiH.

„Da, čak 1.200 radnika, od kojih je, nažalost, 98 poginulo, obuče uniforme i bori se. Bio je to veliki patriotski čin“, istakao je premijer Uk.

Kako je dodao, 138 godina rada je impozantan podatak na koji radnici trebaju biti ponosni. Kroz sve te godine, kako je rekao premijer, preduzeće se suočavalo s raznim izazovima i problemima, ali i poručio da mu je budućnost svjetla. U tom smislu, naveo je ulaganja Vlade i Ministarstva saobraćaja KS u nabavku novih trolejbusa, tramvaja i autobusa, gradnju pruge prema Hrasnici, širenje trolejbuske mreže do Vogošće....

„Pokušajte da racionalno i hrabro donosite odluke, da poslovanje bude domaćinsko, kako bi vratili GRAS na mjesto na koje pripada“, poručio je premijer Uk.

Predsjedavajući Okerić je ovim povodom kazao kako je preduzeće GRAS u zadnje tri decenije prošlo različite okolnosti uprave i politike koje su svaka na svoj način doprinijele stanju u kojem se nalaze.

"Najviše je falilo pojedinačne odgovornosti. Nikad više to ne smijemo dozvoliti. Aktuelna Vlada KS je prepoznala GRAS kao investiciju i izdvojila sredstva za plate uposlenicima, rekonstrukciju pruge, nabavku novih tramvaja i trolejbusa, kako bi pružili bolju uslugu našim građanima", istakao je između ostalog u prigodnom obraćanju predsjedavajući Okerić, te čestitao uposlenicima ovog preduzeća njihov rođendan.

Prisutnima se obratio i ministar Osmanović, te podsjetio da je među prvim žrtvama u Sarajevu bio Ramo Biber, uposlenik ovog preduzeća.

"Vaša hrabrost i uloga posebno je iskazana kroz činjenice da je 1.200 radnika ovog preduzeća časno branilo našu domovinu, da ih 98 nažalost utkalo svoje živote u njenu odbranu, ali i da ste u godina agresije teške '94. godine prkosno prevozili naše sugrađane", potcrtao je ministar Osmanović.

Direktor GRAS-a Senad Mujagić, ovom prilikom, naveo je da u preduzeću čine sve kako bi poboljšali stanje u javnom saobraćaju i olakšali svakodnevni transport građanima Sarajeva. Naglasio je i kako se trenutno priprema unutrašnja infrastruktura za dolazak novih tramvaja.

Ogromno poboljšanje, kako je naveo, građani će osjetiti dolaskom novih autobusa i minibusa, s obzirom da su u tom pogledu najdeficitraniji. Zbog toga su se svi u preduzeću obradovani što je prije nekoliko dana ministar saobraćaja KS Adnan Šteta odobrio odluku o raspisivanju javne nabavke za 30 novih vozila - deset autobusa, deset minibusa i deset zglobnih autobusa.

Biznis.ba