vrijednost 4,2 milijardi eura

Prihvaćena ponuda češkog milijardera za Royal Mail

Autor: Biznis.ba
Prihvaćena ponuda češkog milijardera za Royal Mail
Foto: X

Vlasnik britanske poštanske grupacije Royal Mail, koja se posljednjih godina suočava s brojnim problemima u poslovanju, prihvatio je ponudu za preuzimanje poslovne grupe češkog milijardera Daniela Kretinskog vrijednu 3,6 milijardi funti (4,2 milijarde eura).

Posao sada mora odobriti nacionalni regulator, javljaju strane agencije.

Prema Londonskoj berzi, vlasnik poštanske grupe International Distribution Services (IDS), češki konglomerat EP Group dao je poštenu i razumnu ponudu.

EP grupa, koja ima 27,6 posto udjela u IDS-u, objavila je da je investicija, kojom će preuzeti većinski udio u IDS-u, ključna za daljnji razvoj Royal Mail-a. "IDS je snažna firma sa čvrstim temeljima i potencijalom da postane jedna od vodećih poštanskih logističkih grupacija u Evropi", naveli su.

"Raspon obveza koje nudimo firmi i vladi Ujedinjenog Kraljevstva odražava koliko ozbiljno shvaćamo ovu odgovornost", dodali su.

Prema ugovoru, EP Group se morala obvezati da će nastaviti dostavljati pisma šest dana u tjednu, zadržati određene beneficije zaposlenika i zadržati sjedište Royal Maila u Velikoj Britaniji. Morat će poštovati i dogovor o zabrani otpuštanja u Royal Mailu do aprila sljedeće godine, na što se stara uprava obvezala u pregovorima sa sindikatima.

Dogovor sada mora odobriti britanska vlada. Kancelar državne blagajne Jeremy Hunt rekao je da će svaka ponuda za preuzimanje Royal Mail-a biti podvrgnuta regulatornom nadzoru, ali da joj se vlada u načelu neće protiviti, prenosi SEEbiz.

Poštanska grupacija Royal Mail, čiji su legendarni crveni poštanski pretinci ukrašeni kraljevskim grbom razasuti zemljom, posljednjih se godina suočila s brojnim problemima - od gubitka tržišnog udjela, oštre konkurencije do štrajkova osoblja.

Nakon što je konzervativna vlada privatizirala poštanskog operatera 2013., on je ukinuo svoje osnovno poslovanje s pismom dok je poticao rast svog međunarodnog pružatelja paketnih usluga GLS-a.