istaknuto na konferenciji

Primjena ESG standarda uslov konkurentnosti bh. kompanija

Autor: Biznis.ba
Primjena ESG standarda uslov konkurentnosti bh. kompanija
Foto: Fena

ESG standardi su nešto što će i kompanije u Bosni i Hercegovini morati primjenjivati ukoliko žele biti konkurentne na tržištu – istaknuto je tokom panela u okviru Međunarodne konferencije "Izgradimo održivu BiH 2" u Sarajevu.

ESG je skup standarda koji usmeravaju korporativne politike kako bi bile u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja. Privredni subjekti koji ih budu primjenjivali biće vidljiviji investitorima, kupcima, barijere u poslovanju će biti manje, a ujedno se postiže i dugoročna održivost.

Firme koje su u tzv. produženom lancu vrijednosti moraju biti svjesne njihove važnosti i sve veći broj firmi radi na tome. Shodno direktivama, u 2026. godini sve firme koje imaju preko 200 ljudi morat će imati ESG izvještaje, a 2028. ESG standard obuhvatit će sve firme u BiH.

Neke od firmi već sad imaju propitne centre ESG i postavile su se na pravi način, gledajući kako će smanjiti troškove kroz ESG i postati konkurentnije, prenosi Fena.

Međunarodna akademija održivog razvoja (MAOR), koja je organizator konferencije zajedno sa Privrednom komorom FBiH, već sljedeće godine uvest će za BiH ESG rating. Također, rade edukaciju u vezi CBAM-a (mehanizam koji regulira emisije ugljika u međunarodnoj trgovini), izračuna CBAM-a, primjene i izrade ESG izvještaja i forsiraju dvije softverske platforme sa umjetnom inteligencijom koji pomažu firmama u izradi ESG izvještaja.